Μέτρα για την Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων
Συμπεριφορά που Θωρακίζει τη Ζωή μας
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αφορούν σε ασθένειες των αρτηριών οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών (και αρκετές φορές, μοιραίες για τις ζωές των ασθενών). Ωστόσο, πλέον είναι στην πλειοψηφία τους θεραπεύσιμες και ενδεχομένως με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, αποτρέψιμες. Ο λόγος είναι, ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι κυρίως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και για αυτό επιβάλλεται αφενός η συνειδητοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τους και αφετέρου η λήψη μέτρων αποφυγής τους.
Οι συνηθέστερες εκφάνσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι με τη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου και περιφερικής αγγειοπάθειας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν 4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, εκ των οποίων πάνω από 1.500.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ όλων των θανάτων στα κράτη της Ευρώπης (48%) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (41%). Στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι οι αντίστοιχοι θάνατοι είναι 110 ανά 100.000 άτομα και ως προς το φύλο, οι άνδρες φαίνονται πιο ευάλωτοι σε αυτήν .
Μέτρα πρόληψης:
- Διακοπή καπνίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες για εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και καθιστά τους καπνιστές 6 φορές πιο επιρρεπείς στα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
- Σωστή διατροφή με λίγα λιπαρά, κυρίως αποφυγή κορεσμένων λιπαρών (κόκκινα κρέατα). Με την αύξηση της φυσιολογικής τιμής της χοληστερίνης στο αίμα, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Γι’ αυτό συνίσταται είναι η κατανάλωση τροφίμων χαμηλών λιπαρών για τον έλεγχο των τιμών της χοληστερίνης.
- Έλεγχος αρτηριακής πίεσης. Όπως και με την χοληστερίνη, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου.
- Τακτική άσκηση. Η υιοθέτηση τακτικής σωματικής δραστηριότητας, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου από 33–50%.
- Ελάττωση stress με ασκήσεις χαλάρωσης και αποφυγής στρεσογόνων παραγόντων. Υιοθετήστε οποιαδήποτε μέθοδο σας βοηθάει να ηρεμείτε και να χαλαρώνετε.
- Έλεγχος βάρους. Η παχυσαρκία εκτός από σωρεία άλλων προβλημάτων, σας καθιστά ευάλωτο απέναντι και στην στεφανιαία νόσο. Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να θωρακίσει τη καρδιά σας.
- Έλεγχος για διαβήτη. Πραγματοποιήστε τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να εντοπίσετε τυχόν πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας και ακολουθήστε τις συμβουλές και την αγωγή που θα σας προτείνει ο θεράπων ιατρός σας, για να τον ρυθμίσετε.
- Λήψη ασπιρίνης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάποση μιας ασπιρίνης μέρα παρά μέρα σε άτομα άνω των 50 ετών μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Επειδή όμως μπορεί να σημειωθούν και παρενέργειες, καλό είναι, αυτή η απόφαση, να ληφθεί μαζί με τον γιατρό σας.
- Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Το παράδοξο με την κατανάλωση αλκοόλ είναι πως ενώ η μέτρια κατανάλωση μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, εν τούτοις η καθημερινή κατανάλωση παραπάνω από 2 ποτά συντελεί στην αύξηση του κινδύνου τόσο καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες.
- Έλεγχος επιπέδων τριγλυκεριδίων. Επιτυγχάνεται με τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος.
- Αποφυγή λοιμώξεων. Έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός που ευθύνεται για την πνευμονία, Chlamydia pneumoniae, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της επένδυσης των αρτηριών.