Βρείτε ιατρό

Ιατρείο Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ιατρείο Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΠΕΜΠΤΗ 17:00-20:00

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΠΕΜΠΤΗ 17:00-20:00

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Ο πόνος του προσώπου ή Προσωπαλγία είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη και επιβαρυντική για την ποιότητα ζωής του ασθενούς κατάσταση, καθώς επηρεάζει δυσμενώς την επαγγελματική του δραστηριότητα και τις κοινωνικές και διαπροσωπικές του σχέσεις. Ο πόνος προσώπου μπορεί να σχετίζεται με μυοσκελετικές (κροταφογναθική διάρθρωση, μασητήριοι μύες, κτλ.), νευρολογικές (νευραλγία, σύνδρομο καυσαλγίας στόματος, κάκωση/ τραυματισμός νεύρων, κτλ.), αγγειοκινητικές ή φλεγμονώδεις (ιγμορίτιδα, παρραρινοκολπίτιδα, οδοντικός πόνος κτλ.) παθολογικές καταστάσεις και διαταραχές.

Η διάγνωση επομένως είναι συχνά δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.

Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι συντηρητική (φαρμακευτική, αλλαγή τρόπου ζωής), ελάχιστα παρεμβατική (αναισθητοποίηση προσωρινή ή μόνιμη του εμπλεκόμενου με τον πόνο νευρικού κλάδου, ΤΕΝS, βελονισμός) ή χειρουργική (νευροτομή, νευρεκτομή, μικρονευροχειρουργική).

Οι επώδυνες διαταραχές της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ) αποτελούν ίσως τη συχνότερη αιτία πόνου προσώπου. Η διάγνωσή τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και συγκεκριμένη κλινική και απεικονιστική προσέγγιση. Η θεραπεία των διαταραχών της ΚΓΔ μπορεί, ανάλογα με τη βαρύτητά της να είναι συντηρητική (κινησιοθεραπεία, μασάζ, φαρμακευτική αγωγή κτλ.), ελάχιστα παρεμβατική (ενδοσκόπηση, αρθροκέντηση) ή χειρουργική.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΣΤΕΟΝΕΚΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ

Η σχετιζόμενη με τη λήψη διφωσφονικών φαρμάκων οστεονέκρωση των γνάθων (bisphosphonate-related osteonecrosis of the jaw – BRONJ) είναι μια παθολογική κατάσταση των γνάθων η οποία σχετίζεται με την ενδοφλέβια ή από του στόματος λήψη διφωσφονικών φαρμάκων. Από το 2014, με πρόταση της Αμερικάνικης Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (AAOMS), ο όρος οστεονέκρωση από διφωσφονικά τροποποιήθηκε σε οστεονέκρωση σχετιζόμενη με φάρμακα (medication-related osteonecrosis of the jaw – MRONJ), ώστε να περιλαμβάνει και τις βλάβες που αναπτύσσονται από τη χρήση και άλλων φαρμάκων που επηρεάζουν τον οστικό μεταβολισμό. Η σχετιζόμενη με φάρμακα οστεονέκρωση εμφανίζεται ως μια επώδυνη ή μη περιοχή εκτεθειμένου, νεκρωτικού οστού μέσα στο στόμα, συνέπεια συνήθως κάποιου τοπικού τραυματισμού (εξαγωγή δοντιού, οδοντοστοιχεία, κτλ).

Η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της οστεονέκρωσης από φάρμακα απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Η θεραπευτική προσέγγιση καθορίζεται από τον βαθμό επέκτασης της βλάβης, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (AAOMS) και μπορεί να περιλαμβάνει στοματοπλύσεις με αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα (π.χ. Chlorexidine 0.12%), συστηματική χορήγηση αντιβιοτικής ή αντιμυκητιασικής αγωγής, αναλγητική αγωγή, χειρουργικό καθαρισμό ή εκτομή του νεκρωτικού οστού.