Πώς θα προλάβετε τις παιδικές ιώσεις και τον κορωνοϊό
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε! Μαζί όμως με τον ενθουσιασμό για τα νέα μαθήματα και τους νέους συμμαθητές που συνοδεύει τον καθιερωμένο αγιασμό, παραμονεύουν και οι παιδικές ιώσεις, ενώ φέτος στις ανησυχίες των γονέων έρχεται να προστεθεί και ο κορωνοϊός.
Το φθινόπωρο είναι ούτως ή άλλως η εποχή που ξεκινούν να χτυπούν την πόρτα μας οι διάφορες παιδικές ασθένειες. Η έντονη υγρασία του φθινοπώρου και στη συνέχεια και του χειμώνα, σε συνδυασμό με τους κλειστούς χώρους των σχολικών αιθουσών, καθιστούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς ιδανικούς χώρους για τη μετάδοση ιώσεων.
Την ίδια στιγμή η μετάδοση του κορωνοϊού ευνοείται από τον συγχρωτισμό και τη στενή επαφή των παιδιών, που χαρακτηρίζονται από έντονο ενθουσιασμό να ξαναβρεθούν και να αγκαλιαστούν με τους φίλους τους μετά το καλοκαίρι.
Πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά που πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, αφού είναι ουσιαστικά η πρώτη τους επαφή με τόσους ιούς.
Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, δεν θα πρέπει όμως να ανησυχούν υπερβολικά αφού οι ιώσεις, όπως τονίζουν οι γιατροί, είναι περαστικές και με τη σωστή αντιμετώπιση περνούν σε λίγες ημέρες. Συνήθεις ιώσεις από τη στιγμή που ξεκινούν τα σχολεία είναι αυτή της γρίπης, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι ωτίτιδες, η βρογχίτιδα, αλλά και η γαστρεντερίτιδα.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού, για τον οποίο ούτως ή άλλως, εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τα σχολεία, όπως είναι η χρήση της μάσκας, έχει διαπιστωθεί πως τα παιδιά παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές μια πιο ήπια κλινική εικόνα και περνούν ελαφρύτερα τη νόσο.
Συμβουλές κατά των ιώσεων και του κορωνοϊού
Μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν τρόποι για να προλάβετε τις ιώσεις και τα μικρόβια που παραμονεύουν στις σχολικές τάξεις και να κρατήσετε μακριά τον κορωνοϊό. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν στην καλύτερη «οχύρωση» των παιδιών σας, εντός και εκτός σπιτιού.
- Πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους, τόσο όταν βρίσκονται στο σχολείο όσο και όταν επιστρέφουν στο σπίτι. Οι ιοί που μεταφέρονται με την επαφή μπορούν να «σκοντάψουν» σε ένα απλό πλύσιμο χεριών.
- Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να μην αγγίζουν τη μύτη, τα μάτια και το στόμα τους, καθώς έτσι εμποδίζεται η είσοδος των ιών στις κοιλότητες του προσώπου.
- Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί πρέπει να φοράνε μάσκα στο σχολείο, χωρίς να τα φοβίζετε, αλλά μετατρέποντας τη νέα αυτή συνήθεια σε παιχνίδι.
- Δίνετε πολλά υγρά στα παιδιά σας, ώστε ο οργανισμός τους να είναι συνεχώς ενυδατωμένος.
- Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από φορείς των ιών, είτε αυτοί είναι συμμαθητές τους στο σχολείο είτε εσείς και τα αδέρφια τους στο σπίτι.
- Μην στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο αν είναι άρρωστα, προτού θεραπευτούν εντελώς.
- Αλλάζετε το παιδί όταν έρχεται ιδρωμένο από το σχολείο και φροντίστε να αποφεύγονται οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, καθώς μπορούν να γίνουν πηγή κρυολογημάτων.
- Αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού και βεβαιωθείτε ότι αυτό γίνεται και στιςσχολικές αίθουσες.
- Φροντίστε τα παιδιά σας να κοιμούνται καλά και όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς ο ύπνος θωρακίζει τον οργανισμό.
- Μην παραβλέψετε τα πρώτα συμπτώματα των ασθενειών, καθώς αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα.
- Φροντίστε τη διατροφή των παιδιών σας, εμπλουτίζοντάς την με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ώστε να τονώσετε το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
- Μάθετε στα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα απέναντι στη δημόσια υγεία και κρατήστε τα ενήμερα για όσα συμβαίνουν, αλλά με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Ακολουθήστε τις συμβουλές αυτές και κρατήστε τις παιδικές ασθένειες και κυρίως τον κορωνοϊό μακριά και τους μικρούς μαθητές ενθουσιασμένους για το «ταξίδι» της νέας σχολικής χρονιάς.