Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την υγεία μιας γυναίκας
Εγκυμοσύνη! Μια από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής σας ξεκινά!
Ταυτόχρονα είναι και μία περίοδος που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπή σε ορισμένες ασθένειες ή μπορεί να σας προστατεύσει από άλλες.
Πώς όμως η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και ποιές είναι οι συνηθισμένες και μη ασθένειες στις οποίες μία γυναίκα είναι περισσότερο ευάλωτη αυτήν την περίοδο;
To Μαιευτικό τμήμα της «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης» σας ενημερώνει σχετικά.
Διαβήτης
Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει περίπου το 5% των κυήσεων. Πρόκειται για μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχε προηγούμενο ιστορικό.
Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου. Οι ορμόνες που παράγει ο πλακούντας για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, δυσχεραίνουν τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα.
Συνήθως ο διαβήτης κύησης εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι γυναίκες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο του σακχάρου τους, τόσο μετά την κύηση, όσο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα αργότερα.
Ουρολοίμωξη
Οι εγκυμονούσες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση ουρολοιμώξεων σε σχέση με τις άλλες γυναίκες. Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά μεταξύ του διαστήματος 6ης και 24ης εβδομάδας. Μπορεί να είναι συμπτωματικές ή ασυμπτωματικές, δηλαδή ενδέχεται μία έγκυος να έχει ουρολοίμωξη αλλά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα!
Επιπλέον υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα μικρόβια να φτάσουν στα νεφρά και να κάνουν πυελονεφρίτιδα. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η πίεση που ασκεί το έμβρυο στο ουροποιητικό σύστημα (κυρίως στους ουρητήρες), που κάποιες φορές προκαλεί απόφραξη και στάση των ούρων.
Μιας και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και η λήψη αντιβιοτικών αποφεύγεται, συστήνεται η προληπτική εξέταση ούρων περιοδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πέτρες στη χολή
Οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη λίθων στη χολή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση του επιπέδου των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν διάφορες «φυσιολογικές» αλλαγές στη σύσταση της χολής με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία χολολίθων. Συνήθως μετά τον τοκετό οι αλλαγές αυτές επανέρχονται στο φυσιολογικό με αποτέλεσμα πολλές φορές η λάσπη και οι μικροί λίθοι να εξαφανίζονται.
Θρομβώσεις
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν αλλαγές στον οργανισμό που προδιαθέτουν για θρόμβωση. Οι πιθανότητες θρόμβωσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 6 με 10 φορές περισσότερες από ότι στην μη έγκυο γυναίκα.
Οι πιθανότητες είναι ίδιες σε όλα τα τρίμηνα, αλλά τριπλάσιες στην περίοδο της λοχείας (περίοδος κατά την οποία αυξάνει κατά πολύ η πηκτικότητα για να σταματήσει η αιμορραγία από τη μήτρα). Σε ποσοστό έως 50% έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που παθαίνουν θρόμβωση στην εγκυμοσύνη έχουν κληρονομική θρομβοφιλία.
Στην έγκυο, οι μηχανισμοί της πήξης του αίματος ενεργοποιούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε το αίμα να πήζει ευκολότερα. Αυτό γίνεται για να μην κινδυνεύει η μητέρα και το έμβρυο από αιμορραγίες που συμβαίνουν κυρίως στον πλακούντα.
Μία απλή λύση για την αποφυγή θρομβώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αποφυγή της παρατεταμένης ακινησίας. Προσπαθήστε να κάνετε έστω και λίγα βήματα κάθε μία με δύο ώρες, έτσι ώστε να ωθείται το αίμα προς τα πάνω και να μη λιμνάζει.