Βρείτε ιατρό

Πώς απολυμαίνουμε το σπίτι μας στην εποχή του κορωνοϊού

Στη νέα εποχή που ζούμε, την εποχή της πανδημίας  του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2), είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε και να διασφαλίσουμε όχι μόνο την υγεία των μελών της οικογένειάς μας και τη δική μας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις οδηγίες των Εθνικών και Παγκοσμίων φορέων υγείας.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε για τον σωστό καθαρισμό και την απολύμανση των σπιτιών μας αυτές τις δύσκολες ώρες; Οι οδηγίες του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης) έχουν ως εξής:

-Καθαρίζουμε πολλές φορές καθημερινά οποιαδήποτε επιφάνεια αγγίζουμε συχνά, όπως τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τραπέζια, διακόπτες, κουδούνια, χερούλια, πόμολα, βρύσες, τουαλέτες, πάγκους κλπ.

Πώς το κάνουμε αυτό;

  1. Πριν ξεκινήσουμε τον σχολαστικό καθαρισμό του σπιτιού μας, φοράμε γάντια μίας χρήσης.
  2. Τις ορατά βρώμικες επιφάνειες και αντικείμενα τις καθαρίζουμε πρώτα με νερό και σαπούνι.
  3. Μετά χρησιμοποιούμε ένα οικιακό απορρυπαντικό που έχει δράση κατά του κορωνοϊού. Για την επιλογή του μπορούμε να συμβουλευτούμε τον πίνακα στο link https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants-use-against-sars-cov-2, ακολουθώντας πάντα πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  4. Φοράμε γάντια πριν από τη χρήση, κρατάμε τις επιφάνειες υγρές με το απορρυπαντικό για όσο χρόνο υποδεικνύει ο κατασκευαστής και φροντίζουμε ο χώρος που απολυμαίνουμε να αερίζεται επαρκώς.
  5. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε αραιωμένα οικιακά, λευκαντικά διαλύματα (χλωρίνη), εάν είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν στις  επιφάνειες που απολυμαίνουμε.
  6. Ελέγχουμε, για να βεβαιωθούμε ότι το προϊόν δεν έχει λήξει.
  7. Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εφαρμογή και φροντίζουμε για τον σωστό εξαερισμό του χώρου. Προσοχή. Δεν αναμειγνύουμε ποτέ λευκαντικό οικιακής χρήσης με αμμωνία ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό.
  8. Αφήνουμε το διάλυμα να δράσει στην επιφάνεια για τουλάχιστον 1 λεπτό.
  9. Για να παρασκευάσουμε ένα διάλυμα χλωρίνης, που να είναι  δραστικό κατά του  ιού, αναμειγνύουμε: 4 κουταλάκια του γλυκού οικιακής χλωρίνης σε ένα λίτρο νερό (αναλογία 1:50, αν η χλωρίνη είναι αρχικής αραίωσης 5%.)

Οδηγίες για σχολαστική απολύμανση

1.ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Για μαλακές επιφάνειες, όπως δάπεδα  με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, ακολουθούμε τις εξής οδηγίες:

  1. Καθαρίζουμε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό ή με ένα καθαριστικό κατάλληλο για αυτές τις επιφάνειες.
  2. Κατόπιν τις ξεπλένουμε καλά (αν είναι δυνατόν), σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιούμε όσο πιο ζεστό νερό μπορούμε και στεγνώνουμε σχολαστικά τις επιφάνειες. Μπορούμε επίσης να απολυμάνουμε τις μαλακές επιφάνειες με ένα οικιακό απολυμαντικό που πληροί τα κριτήρια για χρήση έναντι του SARS-CoV-2.(https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants-use-against-sars-)

2.ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

Για ηλεκτρονικά είδη, όπως tablets, οθόνες αφής, πληκτρολόγια και τηλεχειριστήρια κάνουμε τα εξής:

  1. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να τοποθετήσουμε ένα κάλυμμα στις ηλεκτρονικές συσκευές μας.
  2. Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό και την απολύμανση των ηλεκτρονικών συσκευών μας και του καλύμματος.
  3. Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες, χρησιμοποιούμε μαντηλάκια ή σπρέι με αλκοόλ που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ. Ψεκάζουμε το αλκολούχο σπρέι σε μαντηλάκι ή πανί και όχι απευθείας στη συσκευή μας. Στεγνώνουμε κατόπιν σχολαστικά τη συσκευή μας.

3.ΠΛΥΣΙΜΟ ΡΟΥΧΩΝ

Ρούχα, πετσέτες, σεντόνια και άλλα αντικείμενα πρέπει να πλένονται πάντα με ζεστό νερό στο πλυντήριο ρούχων, με βάση τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Φοράμε πάντα γάντια μίας χρήσης και πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό μόλις αφαιρέσουμε τα γάντια.
  2. Δεν ανακινούμε τα βρώμικα ρούχα.
  3. Ξεπλένουμε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιούμε την πιο ζεστή, κατάλληλη θερμοκρασία νερού και τα στεγνώνουμε κατόπιν εντελώς.
  4. Προσοχή.Τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν με ρούχα άλλων ανθρώπων.
  5. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα καλάθια για τα βρώμικα ρούχα, σύμφωνα με τις  παραπάνω οδηγίες για επιφάνειες.

4.ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας.

  1. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα.
  2. Πλένουμε πάντα τα χέρια μας αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών και μετά από επαφή με έναν άρρωστο.
  3. Εάν δεν είναι άμεσα διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό και τα χέρια μας δεν είναι ορατά βρώμικα, χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλης. Ωστόσο, εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα, τα πλένουμε με σαπούνι και νερό.

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας:

  • Μετά από φύσημα της μύτης, βήξιμο ή φτάρνισμα.
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία των υλικών για το μαγείρεμα.
  • Μετά από επαφή με ζώα ή κατοικίδια ζώα.
  • Πριν και μετά την παροχή φροντίδας ρουτίνας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί ή ηλικιωμένο)
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με άπλυτα χέρια.

5.ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ στο σπίτι ακολουθούμε τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/)

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω και ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, αλλά κυρίως Μένοντας Σπίτι, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία, αλώβητοι και αυτήν τη δοκιμασία.

Συνέδριο Γενικής Κλινικής για τον σακχαρώδη διαβήτη

Εγκυμοσύνη και κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξετε