Προστατευτείτε από το τσίμπημα των κουνουπιών
Σε έξαρση τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Μην αφήνετε τα κουνούπια να σας τσιμπούν
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από τα οποία μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνονται δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που μολύνονται με τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα, περίπου το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρόμου και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Από την αρχή της περιόδου μετάδοσης της λοίμωξης μέχρι την 22α Αυγούστου 2019, εκδηλώθηκαν στην EU, 127 περιστατικά λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από αυτά, τα περισσότερα (88) εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, 11 στη Ρουμανία, 9 στην Κύπρο, 3 στην Ιταλία, 3 στην Ουγγαρία, 1 στην Αυστρία, 1 στη Βουλγαρία και 1 στη Γαλλία. Δέκα ακόμα περιστατικά αναφέρθηκαν σε γειτονικές προς την EU χώρες και συγκεκριμένα 3 στη Σερβία και 7 στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα (22 Αυγούστου), έχουν αναφερθεί 10 θάνατοι, 6 στην Ελλάδα, 2 στη Ρουμανία, 1 στην Κύπρο, και 1 στη Σερβία.
Επειδή αυτή την εποχή υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας, θα πρέπει να προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά και εφαρμόζοντας όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των άλλων Διεθνών (ECDC, WHO) φορέων.
Μαλισιόβας Νικόλαος
Ομότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας
Επιστημονικός Διευθυντής Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Πηγές:
https://eody.gov.gr/peristatika-loimoxis-apo-ton-io-toy-dytikoy-neiloy-periodos-2019/
https://ecdc.europa.eu/en/west-nile-fever/surveillance-and-disease-data/disease-data-ecdc