Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ξεκινήσει και η Σαρακοστή πλησιάζει στο τέλος της. Όπως και πέρυσι, διανύουμε αυτές τις ημέρες υπό τη σκιά μιας ιδιαίτερης συνθήκης, αυτής της πανδημίας και των περιορισμών από τις αλλεπάλληλες καραντίνες, που έχουν υπαγορεύσει νέες ανάγκες τόσο όσον αφορά στην υγεία μας όσο και στον τρόπο που θα συγκεντρωθούμε γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.
Τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η Covid-19 πρέπει να μας κάνουν πιο υπεύθυνους και προσεκτικούς στις διατροφικές μας συνήθειες, που χαρακτηρίζονται από την υπερβολή της Κυριακής του Πάσχα μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Μας καλούν επίσης να σεβαστούμε τους περιορισμούς όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ώστε η προσδοκώμενη… Ανάσταση να μην αργήσει κι άλλο.
Οι διατροφικές αντιθέσεις της περιόδου του Πάσχα
Η περίοδος του Πάσχα χαρακτηρίζεται από δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές καταστάσεις. Περιλαμβάνει αρχικά τη 40ήμερη -ή μικρότερης διάρκειας- περίοδο νηστείας και εγκράτειας, η οποία ακολουθείται από τη διατροφική υπερβολή που ξεκινά από το βράδυ του Σαββάτου μετά την Ανάσταση και κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα. Αν και η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από επιβαρυντικά, τυποποιημένα τρόφιμα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, απαιτείται προσοχή τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος της και κυρίως κατά την επάνοδο στο πλήρες και πιο φυσιολογικό διαιτολόγιο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τις ημέρες του Πάσχα παρατηρείται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στατιστικά, αυτές αυξάνονται κατά τουλάχιστον 30% μετά την Κυριακή του Πάσχα κυρίως για άτομα που παρουσιάζουν καρδιακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα. Βασικός λόγος είναι η υπερκατανάλωση λιπαρών, αλατιού και αλκοόλ, αλλά και ζάχαρης από τα γλυκά και το τσουρέκι, η οποία έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά μετά τη νηστεία.
Η μετάβαση από τη νηστεία στην κατανάλωση ζωικών τροφίμων απαιτεί, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, σύνεση, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά την πολυήμερη αποχή και η μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού οδηγούν συχνά σε τροφικές δηλητηριάσεις. Είναι λογικό η νηστεία να σας έχει γεμίσει προσμονή για το δείπνο της Ανάστασης και τον πασχαλινό οβελία, δεν πρέπει όμως αυτή η προσμονή να επιβαρύνει τον οργανισμό σας.
Πασχαλινά προβλήματα υγείας
Ένα από τα πρώτα προβλήματα της πασχαλινής διατροφικής υπερβολής είναι η δυσπεψία και δη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας, τα οποία ίσως δυσκολευτούν περισσότερο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Επιπλέον θέματα υγείας που εμφανίζονται πιο έντονα την περίοδο του Πάσχα είναι:
- Τα προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος που δημιουργεί η περιεκτικότητα σε πουρίνες του αρνιού ή του κατσικιού.
- Οι ενοχλήσεις της χολής, που είναι πιθανές ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης.
- Η λειτουργία της χολής μπορεί να επηρεαστεί από τη μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως την παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης.
- Οι καρδιοπαθείς, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν αυξημένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί με τη διατροφή τους το Πάσχα.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν αυτές τις ημέρες και όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη, γιατί τα πασχαλινά γλυκά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.
Επομένως, τα άτομα με παραπάνω σωματικό βάρος και παχυσαρκία, με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένο ουρικό οξύ, αλλά και έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος είναι εκείνα που πρέπει να προσέξουν περισσότερο τη διατροφή τους τις ημέρες αυτές.
Φάτε έξυπνα, απολαμβάνοντας τα πάντα
Τι πρέπει λοιπόν να έχετε κατά νου όταν θα βρεθείτε στο πασχαλινό τραπέζι, ώστε να το απολαύσετε χωρίς κινδύνους;
Στο τραπέζι της Ανάστασης:
- Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.
- Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.
- Πιείτε νερό! Θα σας βοηθήσει να μειώσετε το αίσθημα της πείνας.
Στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα:
- Βάλτε στο πιάτο σας τη μερίδα κρέατος και συνοδευτικών που σας αντιστοιχεί και προσπαθήστε να περιοριστείτε σε αυτό.
- Καλό είναι να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα.
- Δώστε προτεραιότητα στη σαλάτα, γεμίζοντας το πιάτο σας, ώστε να μειώσετε την ποσότητα όλων των άλλων τροφίμων που θα καταναλώσετε.
- Φάτε ψωμί, ώστε να χορτάσετε πιο εύκολα και έτσι να μην χρειαστείτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
- Προσοχή στο αλκοόλ! Όχι μόνο προσφέρει «κενές» θερμίδες, οι οποίες δεν συνοδεύονται από θρεπτικά στοιχεία, αλλά επιπλέον αυξάνει την όρεξη και μειώνει τις αντιστάσεις σας, με συνέπεια να τρώτε παραπάνω. To πιο σημαντικό όμως είναι πως αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ και την αρτηριακή πίεση, όταν υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ποσότητες. Επομένως, καλό είναι να μην ξεπερνάτε το ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα οι γυναίκες και τα δύο οι άνδρες, ειδικά αν υπάρχουν ήδη προβλήματα υγείας.
Φάτε έξυπνα, ώστε να μην το μετανιώσετε αργότερα, αλλά και να μην χρειαστεί να σηκωθείτε εσπευσμένα από το πασχαλινό τραπέζι.