Βρείτε ιατρό

Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξει μια μέλλουσα μαμά;

Πασχαλινό Τραπέζι! Τσουρέκια, κουλουράκια, αυγά, μαγειρίτσα, κοκορέτσι και το παραδοσιακό κατσικάκι ή αρνάκι στη σούβλα, αποτελούν το λουκούλλειο ελληνικό πασχαλινό γεύμα. Επιτρέπεται όμως μια εγκυμονούσα γυναίκα να φάει κάτι από αυτά; Και αν ναι ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα;

Eιδικά κατά την πρώτη εγκυμοσύνη είναι λογικό να έχετε αρκετές απορίες όσον αφορά τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια του Πάσχα και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα που όλοι στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι.

Το Πάσχα μπορείτε να φάτε σχεδόν τα πάντα

Να θυμάστε ότι δεν είστε άρρωστη! Είστε μια υγιής γυναίκα που περιμένει το μωρό της! Προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη διατροφή και ίσως προκύψουν το Πάσχα, μπορούν να προκύψουν σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης αν δεν προσέξετε.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι 4 πασχαλινές τροφές που καλό θα ήταν να αποφύγετε, ώστε να προστατέψετε, τόσο τη δική σας υγεία όσο και του μωρού σας:

  1. Μαγειρίτσα: Η συνταγή είναι μία: κατσικίσια συκωταριά και εντόσθια. Αυτό σημαίνει πως αυτή η συνταγή περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους το οποίο είναι πολύ επιβλαβές για τον οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να την αποφύγει, αφού όχι μόνο δεν είναι θρεπτική, αλλά είναι και επιβαρυμένη σε θερμίδες μιας και ένα πιάτο μαγειρίτσας περιέχει 500 θερμίδες.
  2. Κοκορέτσι: Το ίδιο ισχύει και για το κοκορέτσι μιας και φτιάχνεται με τα ίδια υλικά (συκωταριά και εντόσθια) και όπως και η μαγειρίτσα δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε θρεπτικά συστατικά. Καλό θα ήταν λοιπόν μια έγκυος να αποφύγει και το κοκορέτσι, καθώς το μόνο που μπορεί να της προσφέρει είναι 300 θερμίδες ανά μερίδα.
  3. Συκώτι: Ως γνωστόν, το συκώτι απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία είναι τερατογόνος. Επίσης περιέχει ρετινόλη σε μεγάλες ποσότητες, η οποία είναι εμβρυοτοξική. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση συκωτιού δεν ενδείκνυται κατά την κύηση.
  4. Αυγά: Μπορείτε να καταναλώσετε αλλά με μέτρο και πάντα να θυμάστε πως τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά βρασμένα για την αποφυγή σαλμονέλας. Επιφυλάξεις υπάρχουν και για τις διάφορες χρωστικές που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο των πασχαλινών αυγών, αφού η ασφάλειά τους για το έμβρυο δεν έχει πιστοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, καλύτερα να αποφύγετε να φάτε βαμμένα αυγά.

Το πιο συνηθισμένο πασχαλινό διατροφικό λάθος

Απώλεια μέτρου! Ισχύει για όλους μας και όχι μόνο για τις εγκύους και αποτελεί το σημαντικότερο διατροφικό λάθος στο πασχαλινό τραπέζι. Είναι γεγονός πως η «υπερπροσφορά» γευστικών επιλογών μας κάνει να ξεχάσουμε πως το σώμα μας έχει όρια. Εκτός εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει «φούσκωμα» και έντονο πόνο στο στομάχι.

Όμως, κατά τη διάρκεια της κύησης, το πεπτικό σύστημα ήδη δοκιμάζεται. Συνεπώς, η απώλεια του μέτρου το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής εξάλλου, δοκιμάζουν, όχι μόνο το πεπτικό σύστημα, αλλά και την καρδιά και τα νεφρά σας, η δουλειά των οποίων έχει αυξηθεί με την κύηση.

Πασχαλινό τραπέζι: Τι να προσέξουμε εν μέσω πανδημίας;

5+1 προειδοποιητικά «καμπανάκια» για το Μελάνωμα