Ιατρείο Παθολογίας του Λάρυγγα – Ειδικών Φωνητικών Χορδών
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ 12:00-18:00
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ΩΡΛ είναι η παθολογία του λάρυγγα και ειδικά των Φωνητικών χορδών.
Η σημασία του θέματος πηγάζει από την ανατομική θέση του λάρυγγα και τη λειτουργία του και αυτή η παθολογία επηρεάζει την εικόνα και την ποιότητα ζωής. Για να κάνουμε το αντικείμενο κατανοητό ακολουθεί μια απλή ταξινόμηση:
- Οι παθήσεις που ενοχλούν στην φώνηση – Δυσφωνία ή Βράγχος φωνής:
Εδώ μιλάμε για κάθε πάθηση που δυσκολεύει την φώνηση ή αλλοιώνει τη χρεία της φωνής. Μπορούμε να μιλήσουμε για ασθενείς που έρχονται αμέσως στον ΩΡΛ και δρομολογείται η λύς. Υπάρχουν όμως και ασθενείς αμελείς ή τρομαγμένοι οι οποίοι φοβούνται για τη διάγνωση! Εδώ θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι κάθε βραχνάδα πρέπει να σταλεί στον ΩΡΛ άμεσα καθώς υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί ο ΩΡΛ να δρα με πιο σωστό τρόπο προς αποφυγή προβλημάτων και αυτό είναι συχνό όταν ο ασθενής πάσχει από Ιογενή Λαρυγγίτιδα με πιθανή πάρεση ή παράλυση των Φ.Χ. ή δυσφωνία μετά από τραύμα που η συλλογή του αιματώματος μπορεί να είναι θανατηφόρα. Επομένως, με απλά λόγια σε κάθε βραχνάδα πρέπει οπωσδήποτε ο ασθενής να δει ΩΡΛ και σε κάθε περίπτωση η βραχνάδα πάνω από 2 εβδομάδες πρέπει να ερευνάται εξονυχιστικά. Τονίζουμε ότι η σωστή λειτουργία της ρινοφαρυγγικής αναπνοής και οι τεχνικές αποκαταστάσεις του ροχαλητού προστατεύουν τον λάρυγγα και τον κάνουν πιο ανθεκτικό. Μια μικρή λεπτομέρεια στην θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι και η μείωση του βάρους που προστατεύει επίσης το λάρυγγα από σοβαρές ζημιές (μείωση ροχαλητού). - Οι παθήσεις που ενοχλούν στην Αναπνοή. Όταν η πάθηση φράζει την αναπνευστική οδό διαμέσου των Φ.Χ. ή τον Υπογλωττιδικό Χώρο ή τον Υπεργωτιδικό Χώρο:
Εδώ είναι ανάποδα τα πράγματα, ο ασθενής έρχεται σύντομα στον ΩΡΛ. Ο φόβος για τη ζωή και την αίσθηση πνιγμού και η έλλειψη οξυγόνου είναι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό. Εδώ ο ιατρός πρέπει να δρα κατάλληλα με την πάθηση και την σοβαρότητά της. Στο νου του ιατρού πρέπει πάντα να είναι τα μέσα για την αναπνοή και να μην ξεχνάει να ρωτάει τον ασθενή για πιθανό ξένο σώμα (ειδικά σε παιδιά), ΝΦΔ Λαρυγγόσπασμο ή έλλειψη ασβεστίου ή παραθυρεοειδής. Πάντα κάνοντας τη διάγνωση πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση ανάγκης διασωλήνωσης (όταν κινδυνεύει η αναπνοή). Μετά την οξεία φάση έρχεται η εκτίμηση για την λύση και αυτό το κάνει ο ΩΡΛ μετά από ενδοσκόπηση.
Μεικτές παθήσεις και συμπτώματα:
Πολύ συχνά έχουμε μια αιτία (κύστη, κοκκίωμα, πολύποδα κλπ.) που μπορεί να περάσουν μια οξεία φάση όπως Γριππώδης Λαρυγγίτιδα ή αλλεργικό οίδημα ή έγκαυμα μετά νυχτερινής παλινδρόμησης ή τραύμα στο λαιμό κλπ. Αυτά είναι η πιο δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή και τον οδηγούν να αναζητά άμεσα τη λύση. Ένα τελευταίο σχόλιο είναι ότι ο ΩΡΛ πρέπει να προσέχει πάντα την διαφορική διάγνωση. Πολλές φόρες έχουμε φυματίωση αλλά και καρκίνο του λάρυγγα , έχουμε πολύποδα αλλά και λευκοπλακία. Το μονό για το οποίο επιμένουμε είναι ότι σε κάθε συμπτωματολογία, πρέπει τον ασθενή να τον δει ΩΡΛ.