Βρείτε ιατρό

Ορθοπεδικά ατυχήματα και παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε

Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, ζωηρά και επιρρεπή σε ορθοπεδικά ατυχήματα. Η βόλτα με το ποδήλατο, το ποδόσφαιρο με τους φίλους, η άσκηση στην παιδική χαρά, αλλά ακόμα και το παιχνίδι μέσα στο σπίτι μπορούν να γίνουν αφορμές για ορθοπεδικά ατυχήματα, που είναι ιδιαίτερα συχνά μεταξύ των παιδιών.

Σπασίματα, κατάγματα, κακώσεις, διαστρέμματα, εξαρθρώσεις είναι μερικά από τα πλέον συνήθη ορθοπεδικά ατυχήματα στις παιδικές ηλικίες. Για να μην μετατραπεί το παιχνίδι σε εφιάλτη, οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να έχουν φροντίσει ώστε τα παιδιά τους να χαίρονται την παιδική τους ηλικία με ασφάλεια.

Από τα πλέον συνήθη ατυχήματα είναι αυτά που προκαλούνται μετά την πτώση με το ποδήλατο. Είτε στις αρχές, που το παιδί μαθαίνει ακόμη να ισορροπεί, είτε αργότερα, που αισθάνεται πιο σίγουρο, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει, ένα ατύχημα με το ποδήλατο είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Γι΄αυτό και οι γονείς πρέπει να βάλουν το προστατευτικό κράνος, αλλά και τις επιγονατίδες  στις ποδηλατικές συνήθειες των παιδιών τους, ελέγχοντας παράλληλα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ποδήλατο που χρησιμοποιούν.

Παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις

Εστία ατυχημάτων είναι και η παιδική χαρά, αλλά και τα όργανα που συχνά διαθέτει. Πέραν της επίβλεψης από τους γονείς για τα μικρότερα παιδιά, καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχονται και τα όργανα, ώστε οι γονείς να έχουν αντίληψη για την κατάστασή τους και την ασφάλεια του χώρου όπου παίζουν τα παιδιά τους.

Οι πτώσεις κυριαρχούν στα ατυχήματα και στις μεγαλύτερες ηλικίες και εντοπίζονται κυρίως στο σχολείο, αλλά και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Γι΄ αυτό, πέραν των συμβουλών που πρέπει κάθε γονιός να δίνει στα παιδιά του για τον τρόπο με τον οποίο παίζουν ή αθλούνται, καλό είναι να ελέγχουν πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπου ασκούνται ή ο αθλητικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ακόμα όμως και μέσα στο σπίτι παραμονεύουν κίνδυνοι. Τα γλιστερά πατώματα, τα χαλιά που μαζεύονται στο απότομο πέρασμα των παιδιών, τα βρεγμένα μπαλκόνια δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για ένα ασφαλές παιχνίδι.

Προφυλάξτε τα παιδιά σας, χωρίς υπερβολές και φόβο, διδάσκοντάς τους ασφαλείς τρόπους παιχνιδιού και άσκησης και επιβλέποντας, όπου αυτό είναι εφικτό, τις δραστηριότητές τους, φροντίζοντας παράλληλα να διασφαλίσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για παιχνίδι.

Ουρολοιμώξεις, ένας καλοκαιρινός «εχθρός»

Μεγάλος διαγωνισμός στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας