Βρείτε ιατρό

Μυωπία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Δυσκολεύεστε να δείτε μακρινά αντικείμενα, όπως οδικές πινακίδες, αλλά σας είναι εύκολο να διαβάσετε ένα βιβλίο; Αν ναι, ενδέχεται να είστε μυωπικοί.

Η μυωπία είναι μια αρκετά κοινή πάθηση, την οποία ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να διορθώσει χορηγώντας σας η αντιμετώπιση. Πολλές φορές είναι κληρονομική, όχι όμως πάντα και εντοπίζεται ήδη από την παιδική ηλικία.

Τι προκαλεί τη μυωπία;

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία στην εστίαση και η αιτία εμφάνισης της μυωπίας άπτεται της δομής του ματιού σας. Όταν ο βολβός είναι πολύ μακρύς ή ο κερατοειδής – το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του ματιού σας – είναι πολύ κυρτό, το φως που εισέρχεται στο μάτι δεν θα επιτύχει τη σωστή εστίαση. Ουσιαστικά, οι εικόνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, το ευαίσθητο στο φως μέρος του ματιού σας, αντί απευθείας επάνω του. Αυτό προκαλεί θολή όραση και ονομάζεται διαθλαστικό σφάλμα.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως η μυωπία προκαλείται και από κοντινές στα μάτια δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και η χρήση υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η υψηλή μυωπία είναι μια πιο σοβαρή μορφή της πάθησης και υπερβαίνει τις έξη διόπτρες (βαθμούς), όπου ο βολβός του ματιού μεγαλώνει περισσότερο από ό,τι πρέπει και γίνεται πολύ μακρύς από μπροστά προς τα πίσω. Εκτός από το να προκαλεί δυσκολία στο να βλέπει κανείς πράγματα από απόσταση, μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να υπάρξουν άλλες παθήσεις, όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτης και γλαύκωμα.

Η εκφυλιστική μυωπία, ή διαφορετικά η παθολογική ή κακοήθης μυωπία, είναι ένας σπάνιος τύπος που συνήθως κληρονομείται από τους γονείς και συνοδεύεται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χιτώνων του ματιού. Ο βολβός του ματιού μακραίνει πολύ γρήγορα και προκαλεί σοβαρή μυωπία, συνήθως στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Αυτός ο τύπος μυωπίας μπορεί να επιδεινωθεί πολύ στην ενήλικη ζωή. Εκτός από το να δυσκολεύεστε να βλέπετε τα πράγματα από απόσταση, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε αποκολλημένο αμφιβληστροειδή, μη φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στο μάτι (νεοαγγείωση του χοριοειδούς) και γλαύκωμα.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν

Το πλέον σύνηθες σύμπτωμα είναι ότι τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά. Ωστόσο, στα συμπτώματα της μυωπίας συμπεριλαμβάνονται:

-Πονοκέφαλοι

-Στραβισμός

-Καταπόνηση των ματιών (ασθενοπία)

-Αδυναμία εστίασης (πχ στην τηλεόραση ή τον σχολικό πίνακα)

-Αδυναμία ανάγνωσης, αν το κείμενο δεν είναι πολύ κοντά

Διάγνωση και θεραπεία της μυωπίας

Μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας στον οφθαλμίατρό σας αρκεί για να δείξει αν έχετε μυωπία. Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν συνήθως να διορθώσουν το πρόβλημα.

Όταν έχετε μυωπία, η συνταγή σας για τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής θα είναι ένας αρνητικός αριθμός. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αρνητικός αριθμός, τόσο μεγαλύτερου βαθμού θα είναι οι φακοί σας. Για παράδειγμα, το -3,00 είναι «ισχυρότερο» από το -2,50.

Οι πολυεστιακοί φακοί σε γυαλιά ή φακούς επαφής και οι οφθαλμικές σταγόνες (όπως ατροπίνη, γέλη πιρενζεπίνης ή κυκλοπεντολάτη) μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας.

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση στα μάτια μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας τόσο πολύ που μπορεί να μη χρειάζεται πλέον να φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις για τη μυωπία είναι:

Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή: Αυτή η χειρουργική επέμβαση, που ονομάζεται επίσης PRK, χρησιμοποιεί λέιζερ για να σμιλέψει το μεσαίο στρώμα του κερατοειδούς σας. Αυτό ισοπεδώνει την καμπύλη του κερατοειδούς και επιτρέπει στις ακτίνες φωτός να εστιάζονται πιο κοντά στον αμφιβληστροειδή σας.

LASIK: Αυτή είναι η πιο κοινή επέμβαση για τη μυωπία. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα λέιζερ ή άλλο εργαλείο για να δημιουργήσει ένα λεπτό πτερύγιο στο επάνω στρώμα του κερατοειδούς σας. Σμιλεύει τον κερατοειδή με ένα άλλο λέιζερ και επαναφέρει το πτερύγιο στη θέση του.

Εμφυτεύσιμοι φακοί Collamer EVO: Χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική τομή, ένας φακός επαφής από μαλακό, πολυμερικό υλικό εμφυτεύεται στο μάτι σας μεταξύ του φυσικού φακού και της ίριδάς σας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διάθλαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας καθαρότερη όραση.

Τα περιστατικά μυωπίας αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό, λοιπόν, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Το Οφθαλμολογικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα για τη διάγνωση και θεραπεία της μυωπίας, αλλά και όλου του φάσματος των οφθαλμικών παθήσεων. Παράλληλα, διαθέτει εξειδικευμένους χειρουργούς οφθαλμιάτρους και παρέχει το υψηλότερο επίπεδο Οφθαλμολογικών Υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Κολχικίνη: Ένα νέο όπλο στη φαρέτρα κατά των καρδιαγγειακών νοημάτων (CVD)

Κυστική ίνωση: Συμπτώματα και διάγνωση