Μειώστε τον κίνδυνο του καρκίνου με 12 τρόπους
Πολλές μορφές καρκίνου έχουν συνδεθεί με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που μας οδηγεί συχνά σε υπερβολές και «ατασθαλίες». Από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού μέχρι το κάπνισμα, την καθιστική καθημερινότητα και την απουσία φυσικής άσκησης, πολλές είναι οι ανθυγιεινές μας συνήθειες. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας και περιορίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου.
12 βήματα για να μειώσουμε
τον κίνδυνο του καρκίνου
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, υπάρχουν 12 τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου:
1.Μην καπνίζετε. Μην χρησιμοποιείτε καπνικά προϊόντα.
Το κάπνισμα θεωρείται υπεύθυνο για το 30% των θανάτων από καρκίνο και έχει συνδεθεί ειδικότερα με τον καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του παγκρέατος και του στομάχου. Έχει χαρακτηριστεί δε ως ο νούμερο «ένα» παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο.
2.Απαγορεύστε το κάπνισμα στον χώρο σας. Υποστηρίξτε την πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος στην εργασία σας.
Δεν κινδυνεύουν μόνο οι καπνιστές από πιθανούς καρκίνους, αλλά και όσοι άθελά τους εκτίθενται στον καπνό, οι παθητικοί καπνιστές. Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι έως και 30% μεγαλύτερος στους παθητικούς καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές. Οπότε, η διατήρηση του χώρου όπου ζείτε ή εργάζεστε καθαρού από καπνό είναι μια συνθήκη ζωής.
3.Διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος.
Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (ο Δείκτης Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] κυμαίνεται από 18,5 έως 24,9 kg/m2) και η αποφυγή τροφών που οδηγούν σε πρόσληψη βάρους είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος μειώνει κατά 18% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με ανθρώπους που δεν τον ακολουθούν.
4.Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Περιορίστε την καθιστική ζωή.
Μια μέτρια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετή, για να συμβάλλει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η φυσική άσκηση επιδρά ευεργετικά σε όλους του ιστούς του σώματος, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου, όπως αυτοί του εντέρου και του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση πρέπει να έχει συστηματικό χαρακτήρα.
5.Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή.
Η υγιεινή διατροφή είναι το «α» και το «ω» για την πρόληψη μιας σειράς ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με το 20-30% των καρκίνων διεθνώς και διατροφή θεωρείται η δεύτερη τη τάξει μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου που θα μπορούσε να προβλεφθεί και να αλλάξει. Τι πρέπει όμως να εντάξετε στη διατροφή σας για να είναι υγιεινή;
• Τρώτε πολλά προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
• Περιορίστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες (τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε λιπαρά) και αποφεύγετε τα σακχαρούχα ποτά.
• Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας, περιορίστε το κόκκινο κρέας και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
6.Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά, περιορίστε την κατανάλωσή τους.
Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού. Το εντυπωσιακό είναι πως, ενώ ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει πως μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου, δεν πιστεύει το ίδιο για το αλκοόλ.
7.Αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως των παιδιών.
Η υπεριώδης ακτινοβολία UV προκαλεί βλάβη στο δέρμα, που σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με την αύξησή της μάλιστα να παρατηρείται κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην τάση που συνδέει την ομορφιά με το μαυρισμένο δέρμα και η οποία, πέραν της έκθεσης στον ήλιο, επιστρατεύει και τεχνητές πηγές ακτινοβολίας UV, όπως είναι οι λάμπες μαυρίσματος. Χρησιμοποιείτε πάντα μέσα προστασίας από τον ήλιο και μην καταφεύγετε σε συσκευές μαυρίσματος.
8.Προστατευθείτε από καρκινογόνες ουσίες στον τόπο εργασίας, ακολουθώντας τις οδηγίες ασφάλειας και υγιεινής.
Σιγουρευτείτε ότι ο χώρος εργασίας σας πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ο εργοδότης σας αξιολογεί τακτικά τον κίνδυνο έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες και φροντίζει για τα δέοντα. Η χρόνια έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές καρκίνου.
9.Εξετάστε αν εκτίθεστε σε ακτινοβολία από φυσικά υψηλά επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας.
Ορισμένες κατοικίες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ραδονίου, κυρίως σε περιοχές όπου καταγράφεται μεγαλύτερη συγκέντρωση φυσικού ουρανίου στο έδαφος και στα πετρώματα. Το ραδόνιο μπορεί να ανιχνευθεί επίσης στα οικοδομικά υλικά και στο πόσιμο νερό. Η έκθεση σε αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
10.Για τις γυναίκες:
• Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αν μπορείτε, θηλάστε το μωρό σας. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι μικρότερος στις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους για μεγάλες χρονικές περιόδους σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.
• Η ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης (HRT) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
11.Διασφαλίστε τη συμμετοχή των παιδιών σας σε προγράμματα εμβολιασμού:
• κατά της ηπατίτιδας Β (για τα νεογέννητα)
• κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των καρκίνων παγκοσμίως προκαλούνται από μολυσματικούς παράγοντες, όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια. Τα εμβόλια είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την πρόληψη λοιμώξεων που συνδέονται με διάφορους τύπους καρκίνου.
12.Λάβετε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου:
• για τον καρκίνο του εντέρου (άνδρες και γυναίκες)
• για τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες)
• για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες).
Η πρόληψη σώζει ζωές και είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχουμε απέναντι στον καρκίνο. Μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου που κάνουν ευκολότερη την εμφάνισή του.