Κολχικίνη: Ένα νέο όπλο στη φαρέτρα κατά των καρδιαγγειακών νοημάτων (CVD)
Εδώ και δεκαετίες υπάρχει η άποψη ότι η αθηροσκλήρωση και κατ΄ επέκταση ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία από την πρώιμη ασυμπτωματική κατάσταση (στρατολόγηση κυκλοφορούν λευκοκυττάρων) στο αιμοφόρο αγγείο, μέχρι τη ρήξη των ασταθών πλακών, που οδηγεί σε στηθάγχη και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένας εξειδικευμένος φαρμακευτικός παράγοντας για αυτή τη φλεγμονώδη διαδικασία.
Πριν από λίγες ημέρες όμως, ο FDA ενέκρινε τη χρήση της κολχικίνη (Lodoco) σε ενήλικες, ως φάρμακο για την πρόληψη εγκατάστασης αθηροσκληρωτικής νόσου και ιδίως επί ύπαρξης πολλαπλών παραγόντων κινδύνου, καθιστώντας έτσι την κολχικίνη το πρώτο αντιφλεγμονώδες φάρμακο με τέτοια ένδειξη.
Η κολχικίνη μία φαρμακευτική ουσία γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο, εξάγεται από το φυτό Κρόκος Φθινοπωρινός (Colchicum autumnale) και ήταν γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της. Σήμερα έχει ενδείξεις και χορηγείται στην οξεία ουρική αρθρίτιδα, ψευδοουρική αρθρίτιδα, οξεία αρθρίτιδα σαρκοείδωσης, στον οικογενή μεσογειακό πυρετό, το σκληρόδερμα, νόσος Aδαμαντιάδη-Behηet, οξείες τενοντίτιδες από υδροξυαπατίτη, δερματική αγγειΐτιδα.
Πλέον ενδείκνυται για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας επαναγγείωσης και καρδιαγγειακών θανάτων, μετά από την εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας παραγωγής αυτού του φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά, ασθενείς με υπολειπόμενο κίνδυνο φλεγμονής, όπως αυτός υπολογίζεται με την hs-CRP [υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη], θα έχουν εγκεκριμένη από τον FDA θεραπευτική προληπτική επιλογή, όπως αποδεικνύεται από όλες τις μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στοχεύοντας τις φλεγμονώδεις οδούς που επηρεάζουν σημαντικά καρδιακά συμβάντα.
Να τονισθεί εδώ ο ανεξάρτητος και σημαντικός ρόλος της hs-CRP στην εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου που μπορεί να χαρακτηρισθεί αυξημένος ,όταν τα επίπεδά της hs-CRP είναι μεγαλύτερα των 2mg/L. Στην ερώτηση εάν πριν τη χρήση της κολχικίνης πρέπει να προσδιορίζονται τα επίπεδα της hs-CRP, δεν υπάρχει σαφής απάντηση και εναπόκειται η επιλογή στην κρίση του κλινικού.
Έτσι λοιπόν, κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού και χωρίς να παραλειφθεί η εκτίμηση όλων των παραγόντων υπολειπόμενου κινδύνου και ιδιαίτερα αυτού της δυσλιπιδαιμίας ,μπορεί να συσταθεί , εφόσον οι νεφροί και το ήπαρ λειτουργούν ικανοποιητικά, η λήψη χαμηλής δόσης κολχικίνης για την αντιμετώπιση και του παράγοντα της φλεγμονής , που πάντα ήταν γνωστός ως παράγοντας κινδύνου .
Νικόλαος Μαλισιόβας
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.
Επιστημονικός Διευθυντής Ομίλου Euromedica
Dr. Εμμανουελα Δαλαμάγκα -Νικηφόρου
Υπεύθυνη Καρδιολόγος, Καρδιοχειρουργικού Τμήματος
Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης