Βρείτε ιατρό

Κλιματιστικό: Όαση δροσιάς ή καλοκαιρινός εχθρός;

Mπορεί τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού να είναι ο καλύτερός μας φίλος, όμως οι κίνδυνοι

Mπορεί τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού να είναι ο καλύτερός μας φίλος, όμως οι κίνδυνοι που κρύβει είναι πολλοί! Ο λόγος για το κλιματιστικό, η χρήση του οποίου χτυπά «κόκκινο» τους θερινούς μήνες, ανακουφίζοντας μεν από τον καύσωνα, επιφυλάσσοντας όμως στις περιπτώσεις της κακής συντήρησης δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία μας.

«Νόσος των Λεγεωνάριων»

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, σε χώρους ή κατοικίες με κλιματισμό αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού, των μυών και των αρθρώσεων. Η πιο γνωστή ασθένεια που έχει συνδεθεί με το κλιματιστικό είναι η «Νόσος των Λεγεωνάριων», μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, που προκαλείται από το βακτήριο legionella.

Η νόσος ξεκινά τις περισσότερες φορές με πονοκέφαλο, ρίγη, μυικό πόνο και υψηλό πυρετό, ενώ όσο εξελίσσεται εμφανίζει συμπτώματα όπως ο βήχας, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα.

Συνήθως αναπτύσσεται δύο έως δέκα ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο. Η «Νόσος των Λεγεωνάριων» προκαλείται συχνότερα από κλιματιστικά που βρίσκονται σε χώρους εργασίας, ξενοδοχεία και νοσοκομεία, εξαιτίας κακής συντήρησης στα συστήματα αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό.

Συνήθεις ασθένειες που προκαλεί το κλιματιστικό

Τα πιο απλά και συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη χρήση του κλιματιστικού είναι:

  • H ρινίτιδα
  • O πονοκέφαλος
  • H φαρυγγίτιδα
  • H ψύξη
  • H ξηρότητα του δέρματος
  • Οι δερματοπάθειες
  • Οι αλλεργίες
  • Η επιπεφυκίτιδα
  • Η ξηροφθαλμία
  • Η επιδείνωση της αρθρίτιδας

7+1 συμβουλές για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, για να μετατρέψουμε το κλιματιστικό σε όαση δροσιάς και όχι σε πηγή μικροβίων; Ακολουθούν 7+1 συμβουλές που θα μας προστατέψουν:

-Να κάνουμε σωστή συντήρηση.

-Να αλλάζουμε συχνά τα φίλτρα, ανάλογα με τη χρήση τους.

-Να κάνουμε συχνό καθαρισμό στις γρίλιες και στα πτερύγια της εσωτερικής μονάδας, για να μην συσσωρεύεται σκόνη που μεταδίδεται στη συνέχεια στον χώρο.

-Να κάνουμε επιφανειακό καθαρισμό, με νερό, της εξωτερικής μονάδας.

-Να αερίζουμε συχνά και καθημερινά τους χώρους.

-Να αφήνουμε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον κλιματιζόμενο χώρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας, ειδικά στα υπνοδωμάτια.

-Να αποφεύγουμε το κάπνισμα σε χώρους που κλιματίζονται, καθώς το κλιματιστικό “εισπνέει” τον αέρα του δωματίου με τον καπνό και τον διοχετεύει εκ νέου.

-Να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 25 βαθμούς Κελσίου και όχι σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ηπατίτιδας: 10+1 χρήσιμες πληροφορίες

Καλοκαιρινά παιδικά ατυχήματα : Πώς να τα αποφύγετε