Βρείτε ιατρό

«Κλειδί» η διατροφή για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

«Κλειδί» η διατροφή για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Καταλυτική μπορεί να αποδειχθεί η διατροφή στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μιας από τις πλέον συνήθεις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η πάθηση αυτή, γνωστή και ως σπαστική κολίτιδα, χαρακτηρίζεται από αίσθηση πληρότητας και έντονο φούσκωμα μετά τα γεύματα, ακόμα κι όταν η κατανάλωση τροφής δεν είναι υπερβολική, από εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας και επίμονο πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Τα συμπτώματα αυτά, αν και δεν είναι απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το ευ ζην του, περιορίζοντάς τον τόσο στην κοινωνική του ζωή, την εργασία, τα ταξίδια όσο και στην σεξουαλική του λειτουργία.

Η διατροφή κατά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν έχουν αποσαφηνισθεί, έτσι συχνά η εμφάνισή του σχετίζεται με μεταβλητούς παράγοντες όπως το άγχος, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η διατροφή θεωρείται ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, γι΄αυτό και το άτομο που πάσχει καλό είναι να προσαρμόζει τις διατροφικές του συνήθειες ανάλογα. Πώς μπορείτε λοιπόν να διαμορφώσετε το διατροφικό σας μενού για να περιορίσετε τις συνέπειες του συνδρόμου;

20 διατροφικά tips

1.Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

2.Προτιμήστε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που θα περιλαμβάνει για παράδειγμα ψάρι, γαλοπούλα και κοτόπουλο.

3.Τρώτε τουλάχιστον έξι μικρά γεύματα ημερησίως.

4.Μην κάνετε υπερβολές με το λάδι όταν μαγειρεύετε.

5.Προσέξτε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς η λακτόζη μπορεί να επιδεινώσει τις ενοχλήσεις.

6.Όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, καλό είναι να τα συνοδεύετε με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, όπως για παράδειγμα φρυγανιές.

7.Περιορίστε ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα ανθρακούχα ποτά και το αλκοόλ.

8.Προτιμάτε τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες (πχ. βρώμη).

9.Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση σαλατών.

10.Περιορίστε την κατανάλωση λαχανικών όπως το μαρούλι, τα χόρτα, το κρεμμύδι και το λάχανο, που έχουν μια τάση να προκαλούν πρηξίματα.

11.Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων που δημιουργούν αέρια, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, τα καρότα, τα ροδάκινα και οι μπανάνες.

12.Mην τρώτε πράσινα λαχανικά καθημερινά.

13.Τρώτε αργά και μασάτε πολλές φορές την τροφή.

14.Μην τρώτε μαζί γεύμα και λαχανικά.

15.Μην καταναλώνετε μαζί φαγητό και υγρά.

16.Αφαιρείτε τη φλούδα των άγουρων φρούτων ή της τομάτας πριν τα καταναλώσετε.

17.Επιλέξτε τρόφιμα χωρίς γλουτένη.

18.Μην πίνετε υγρά χωρίς να έχετε φάει πρώτα.

19.Καταναλώνετε πολύ νερό.

20.Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.

Κάντε τη διατροφή το νούμερο ένα «όπλο» σας στη μάχη με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που, αν και δεν είναι μια σοβαρή πάθηση, μπορεί να διαταράξει τη ζωή σας και να σας στερήσει καθημερινές χαρές.

Δωρεάν δερματολογική εξέταση από τη Γενική Κλινική

FIRST AID: Τι περιλαμβάνει το Κουτί Πρώτων Βοηθειών