Βρείτε ιατρό

Καλοκαιρινά παιδικά ατυχήματα : Πώς να τα αποφύγετε

Tο καλοκαίρι είναι ως γνωστών μια εποχή ξενοιασιάς για τα παιδιά,! Πολλές φορές όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους γονείς! Σύμφωνα με έρευνες τα περισσότερα παιδικά – αθώα ή μη – ατυχήματα συμβαίνουν κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Για να μην γινόμαστε κακοί με τα παιδιά μας, χρησιμοποιώντας συνέχεια ένα «όχι» στο παιχνίδι τους, καλό είναι να τους μαθαίνουμε από μικρή ηλικία πώς θα είναι ασφαλή και με ποιο τρόπο θα αναγνωρίζουν τους κινδύνους, ώστε να μπορούν να προστατευθούν.

  1. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από μικρά κολύμπι, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι στη θάλασσα.
  2. Δεν πρέπει να μένουν ποτέ κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη.
  3. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε να κολυμπάνε με γεμάτο στομάχι.
  4. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο.
  5. Δεν πρέπει να κάνουν βουτιές σε θαλάσσιες περιοχές που δεν γνωρίζουμε και μπορεί να έχουν εμπόδια.
  6. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε να κολυμπούν, όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη, έχει κύματα ή δυνατά θαλάσσια ρεύματα.
  7. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όταν βρίσκονται σε χώρους όπου υπάρχουν πισίνες και να εφιστούμε την προσοχή τους για τα παιχνίδια τους γύρω από αυτές, αφού μπορεί να γλυστρήσουν και να πέσουν στο νερό.

Η θάλασσα και οι πισίνες όμως δεν είναι τα μόνα που πρέπει να προσέχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Με δεδομένο ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύς, η παιδική χαρά πρωταγωνιστεί στις δραστηριότητες των παιδιών. Επειδή δε συχνά οι παιδικές χαρές δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, πρέπει να ελέγχουμε τα παιχνίδια και το δάπεδό τους, πριν αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν σε αυτές.

Αναγκαία είναι και η επίβλεψη των παιδιών όταν παίζουν, αλλά και η ενημέρωσή τους για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια, ώστε να μην έχουν ατυχήματα. Το να κατέβει ένα παιδί την τσουλήθρα με το κεφάλι ή να μην πιάνεται από την κούνια δεν είναι επιλογές παιχνιδιού.

Ένα ακόμα μέσο διασκέδασης το καλοκαίρι είναι το ποδήλατο. Πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας όσο αυτά μαθαίνουν ποδήλατο, ενώ όταν σε μεγαλύτερες ηλικίες αυτονομηθούν, θα πρέπει να τους έχουμε διδάξει τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς, ώστε να μην τρέχουν, αλλά και να προσέχουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Επίσης πρέπει να φορούν πάντα ποδηλατικό κράνος, για να αποφεύγονται τα σοβαρά χτυπήματα σε περιπτώσεις πτώσης.

Στην εξοχή τα παιδιά θα πρέπει να μην περπατούν σε ψηλά χόρτα, καθώς μπορεί μέσα σε αυτά να κρύβονται φίδια. Επίσης θα πρέπει να σέβονται τα ζώα και να μην πλησιάζουν τα αδέσποτα, τις αντιδράσεις των οποίων δεν μπορούν να γνωρίζουν.

Τέλος είναι καλό να ξέρουν ότι δεν πρέπει να πλησιάζουν ποτάμια, πηγάδια και στέρνες, χωρίς τη συνοδεία ενήλικα, αφού υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα και να χτυπήσουν ή να πνιγούν.

6 συνήθεις καλοκαιρινές παιδικές ασθένειες και πώς θα τις αποφύγετε

6+1 κριτήρια για τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου