*Του Δημήτριου Φ. Γραμμένου
Χειρουργός Ουρολόγος – Ογκολόγος
Συνεργάτη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους κάστανου και προΐσταται της ουροδόχου κύστης (δεν προστατεύει την ουροδόχο κύστη). Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να εκκρίνει το προστατικό υγρό (PSA). Το προστατικό υγρό μαζί με τα σπερματοζωάρια και το υγρό των σπερματοδόχων κύστεων δημιουργούν το σπέρμα.
Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) είναι η αύξηση του μεγέθους του με συνέπεια να δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση. Εμφανίζεται στην ηλικία μετά των 40-45 ετών και δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη.
Τα συμπτώματα της ΚΥΠ χωρίζονται σε :
- Ερεθιστικά συμπτώματα της ΚΥΠ:
- Συχνουρία
- Νυκτουρία
- Επιτακτική ούρηση
- Αίσθημα ατελούς κένωσης
- Αποφρακτικά συμπτώματα της ΚΥΠ:
- Χαμηλή πίεση ούρων
- Καθυστέρηση έναρξης της πρωινής ούρησης
- Διακοπτόμενη ούρηση
- Επίσχεση ούρων
Η διάγνωση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη μπορεί να γίνει εύκολα με την επίσκεψη στον ουρολόγο. Η ουρολογική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Καλό ιστορικό
- Υπέρηχο νεφρών – ουροδόχου κύστης – προστάτη
- Μέτρηση της κατακράτησης των ούρων στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση
- Ουροροομετρία
- Δακτυλική εξέταση
- Μέτρηση του PSA
Η θεραπεία της ΚΥΠ μπορεί να είναι συντηρητική (φαρμακευτική) ή χειρουργική και προσαρμόζεται αναλόγως των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής.
Φαρμακευτική θεραπεία της ΚΥΠ
Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων, του μεγέθους του προστάτη και σε πολλές περιπτώσεις να αποφύγουν την χειρουργική θεραπεία. Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα φάρμακα δεν θεραπεύουν και η χρήση τους θα πρέπει να είναι καθημερινή. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η παλινδρόμηση σπέρματος και η υπόταση.
Χειρουργική θεραπεία της ΚΥΠ
Οι ενδείξεις της χειρουργικής θεραπείας είναι:
- Επίσχεση ούρων
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις – προστατίτιδες
- Μεγάλη κατακράτηση ούρων >80ml
- Λιθίαση ουροδόχου κύστης
- Εκολπώματα ουροδόχου κύστης
- Παλινδρόμηση ούρων – υδρονέφρωση
Χειρουργικές επεμβάσεις
- Ανοιχτή προστατεκτομή
- Διουρηθρική προστατεκτομή
Η ανοιχτή προστατεκτομή έχει ένδειξη σε πολύ μεγάλους προστάτες (>150cc). Μπορεί να γίνει με ραχιαία ή γενική αναισθησία. Η νοσηλεία είναι 4 -5 ημέρες στην κλινική και παραμονή του ουροκαθετήρα 7-10 ημέρες.
Διουρηθρική προστατεκτομή
- Μονοπολική διαθερμία (αρίδα) : χειρουργικός χρόνος μία ώρα, παραμονή στην κλινική 4-5 ημέρες και του ουροκαθετήρα 4-6 ημέρες. Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές, εκτός της αιμορραγίας, είναι η υπονατριαιμία ( σύνδρομο TUR )
- Laser : παραμονή στην κλινική 1-2 ημέρες, παραμονή ουροκαθετήρα 2-4 ημέρες. Μετεγχειρητικά παρουσιάζει πολλά ερεθιστικά συμπτώματα.
- TURis: είναι η μέθοδος που υπερισχύει σήμερα. Απεριόριστος χειρουργικός χρόνος με αποτέλεσμα την πολύ καλή αιμόσταση με αποφυγή της μετάγγισης αίματος. Χρόνος νοσηλείας είναι η μία ημέρα και πολύ σπάνια οι δύο ημέρες. Παραμονή του ουροκαθετήρα 1- 3 ημέρες. Δεν προκαλεί υπονατριαιμία (σύνδρομο TUR).