Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και διατροφή: Πώς συνδέονται;
Είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και από τα πιο συνηθισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, εξαιτίας των ορμονικών και μεταβολικών τους ιδιαιτεροτήτων, ενώ εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Ο λόγος για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή αλλιώς αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, μια νόσο που εμφανίζεται σταδιακά, με ασαφή συνήθως αιτιολογία, αν εξαιρέσει κανείς κάποιους παράγοντες κινδύνου, όπως οι περιβαλλοντικοί, οι γενετικοί και οι κληρονομικοί. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες εντάσσεται και η διατροφή, που, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να επηρεάσει τη νόσο και να διευκολύνει τη διαχείρισή της.
Κατά τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto προκύπτει μια φλεγμονώδης αντίδραση του θυρεοειδούς στην επίθεση που δέχεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, η οποία μεταφράζεται σε παραγωγή αυτοαντισωμάτων κατά των αυτοαντιγόνων του αδένα. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ως συνέπεια ο θυρεοειδής να βρίθει T και B λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία βρογχοκήλης, αλλά και τα αυτοαντισώματα να πυροδοτούν τη δυσλειτουργία του αδένα και δη τον υποθυρεοειδισμό.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου είναι κόπωση, υπνηλία, χαμηλή ενέργεια, αύξηση βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη, δυσκοιλιότητα, μειωμένη πνευματική διαύγεια, μυϊκές κράμπες, πόνοι στις αρθρώσεις, κατακρατήσεις υγρών, ξηρά μαλλιά, τριχόπτωση, ξηροδερμία, ευαισθησία στα νύχια, μειωμένη αντοχή στο κρύο, πρησμένο πρόσωπο και μειωμένη εφίδρωση.
Η σύνδεση με τη διατροφή
Με δεδομένο ότι πάσχοντες από θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχουν συχνά έλλειψη σεληνίου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, D και C, βιταμινών της ομάδας B, αλλά και ανεπάρκεια στην πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως επίσης και, κατά περιπτώσεις, υπερβολική ή ανεπαρκή πρόσληψη ιωδίου, είναι προφανές ότι μια διατροφή προσαρμοσμένη σε όλα αυτά τα συστατικά μπορεί να βοηθήσει.
Επίσης, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, εξαιτίας της βραδύτερης λειτουργίας του θυρεοειδούς, άρα και του μεταβολικού ρυθμού, οδηγεί συνήθως σε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία δημιουργεί την ανάγκη για την κατάλληλη διατροφή, ώστε τα κιλά να ελεγχθούν και να μην επηρεάσουν όχι μόνο παθολογικά, αλλά και ψυχικά τον ασθενή.
Μια ιδανική διατροφή για ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα μπορούσε να περιλαμβάνει φρούτα, από αχλάδια και μήλα μέχρι εσπεριδοειδή και μπανάνες, μη αμυλούχα λαχανικά, όπως κολοκύθια, ντομάτες, ρόκα, καρότα, σπαράγγια, πιπεριές και αγκινάρες, αλλά και υγιή λιπαρά από τροφές όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το πλήρες γιαούρτι.
Επίσης, ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και ο σολομός προτείνονται σε μια τέτοια διατροφή. Ωφέλιμα είναι, μεταξύ άλλων, όλα τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, από αμύγδαλα και καρύδια μέχρι ηλιόσποροι και κάσιους, ενώ και τα μπαχαρικά και βότανα, όπως δενδρολίβανο, βασιλικός, σαφράν, πιπέρι και πάπρικα έχουν θέση στο διατροφικό μενού των πασχόντων από θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Καλό είναι επίσης να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης και να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα είναι το σελήνιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντισωμάτων υπεροξειδάσης. Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα αυγά, ο τόνος, οι σαρδέλες, το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Σημαντικό ιχνοστοιχείο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών είναι και ο ψευδάργυρος, ιδιαίτερα υποστηρικτικός στη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Μπορούμε να τον βρούμε στα όσπρια, στο κοτόπουλο, στα όστρακα, στο μοσχάρι και στο αγελαδινό γάλα.
Θετικές είναι επίσης οι επιδράσεις της κουρκουμίνης, που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, της βιταμίνης D, που συνήθως βρίσκεται σε ανεπάρκεια στους πάσχοντες από θυρεοειδίτιδα Hashimoto, του μαγνησίου, που μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και του σιδήρου, που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, οι οποίοι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αναιμία.
Αν δεν μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας όλες αυτές τις τροφές, υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής, όπως αυτά του σεληνίου, του ψευδάργυρου, της κουρκουμίνης, της βιταμίνης D, του σιδήρου και του μαγνησίου, που μπορούν να βοηθήσουν.
Τα don’ts στη διατροφή
Στην περίπτωση των πασχόντων από θυρεοειδίτιδα Hashimoto υπάρχουν και κάποια don’ts στη διατροφή. Έτσι, τροφές με γλουτένη καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της νόσου με την ευαισθησία στο συγκεκριμένο συστατικό. Με δεδομένη αυτή τη σύνδεση, καλό είναι το ψωμί, τα γλυκά και τα μπισκότα να λείπουν από το διατροφικό μενού.
Επίσης, αρνητική επίδραση, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, έχουν και οι βρογχοκηλογόνες ουσίες, τις οποίες συναντούμε στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και το μπρόκολο. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Hashimoto παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, πάντα σε συνεννόηση με τον ειδικό ενδοκρινολόγο, που θα σας κατευθύνει σε αυτή τη διαδικασία.