Θολή όραση; Μάθετε τι πρέπει να κάνετε
Η θολή, ασαφής, όραση είναι το πιο κοινό πρόβλημα όρασης και συνήθως δεν είναι κάτι σημαντικό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε. Η θολότητα θα μπορούσε ίσως να σημαίνει ότι τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής σας χρειάζονται αλλαγή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η ασαφής όραση μπορεί να σηματοδοτεί κάτι πιο σοβαρό.
Όλοι μας χρειαζόμαστε μια τακτική εξέταση των ματιών μας, ακόμη και τα μικρά παιδιά. Βοηθά στην προστασία της όρασης μας, καθώς το 80% των προβλημάτων όρασης μπορεί να προληφθεί ή ακόμα και να θεραπευτεί.
Το Οφθαλμολογικό τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει σχετικά με το ποια είναι τα πιθανά αίτια που προκαλούν θολή όραση, αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε.
5 συνήθεις αιτίες για θολή όραση
- Χρειάζεστε γυαλιά
….ή χρειάζεστε καινούρια γυαλιά! Η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός είναι διαθλαστικά σφάλματα και είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν τη θολή όραση. Συμβαίνουν όταν η καμπύλη του ματιού παρεμποδίζει το φως να εστιάζει άμεσα στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής επεξεργάζεται τις ακτίνες φωτός σε σήματα που ο εγκέφαλος μπορεί να διαβάσει
Εκτός από το γεγονός ότι είναι ευρέως διαδεδομένα, τα διαθλαστικά σφάλματα μπορεί επίσης να είναι τα πιο εύκολα να διορθωθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής από έναν οπτομέτρη ή έναν οφθαλμίατρο. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση λέιζερ LASIK μπορεί να αλλάξει μόνιμα το σχήμα του κερατοειδούς και να διορθώσει το πρόβλημα.
- Έχετε πρεσβυωπία
Η πρεσβυωπία είναι επίσης ένα διαθλαστικό σφάλμα και το κύριο πρόβλημα όρασης που πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40 ετών. Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι όταν έχετε πρόβλημα να εστιάσετε σε πράγματα που είναι κοντά. Εάν διαπιστώσετε ότι πρέπει να κρατάτε περιοδικά, βιβλία και μενού αρκετά μακρύτερα από το πρόσωπό σας για να τα διαβάσετε, τότε η εμφάνιση της πρεσβυωπίας ευθύνεται ενδεχομένως για τη θολή σας όραση.
Όπως και με τα υπόλοιπα διαθλαστικά σφάλματα, τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε καλύτερα εάν αναπτύσσετε πρεσβυωπία.
- Σας κουράζει ο υπολογιστής
Μπορεί να μην έχουν τα μάτια σας κάποιες από τις παραπάνω παθήσεις, ωστόσο εάν δουλεύετε πολλές ώρες στον υπολογιστή τα μάτια σας κουράζονται και ενδεχομένως εμφανίζουν ξηροφθαλμία. Σε αυτή την περίπτωση αρκούν απλά γυαλιά υπολογιστή ή αλλιώς γυαλιά προστασίας και ξεκούρασης και απλές οφθαλμικές σταγόνες. Συμβουλευτείτε σε κάθε περίπτωση τον οφθαλμίατρό σας.
- Επιπεφυκίτιδα
Η Επιπεφυκίτιδα προκαλείται συνήθως από αδενοϊούς, «ενοχλητικούς» δηλαδή ιούς που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, βρογχίτιδα κ.ά. Παρόλο που δεν είναι συνήθως σοβαρή, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα. Τα σωματίδια του ιού μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για περίπου δύο εβδομάδες.
Η επιπεφυκίτιδα συνήθως εξαφανίζεται σε μία έως δύο εβδομάδες χωρίς θεραπεία, αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα αντιβιοτικά ή τα αντιιικά φάρμακα που μπορείτε να πάρετε. Εν τω μεταξύ, δοκιμάστε δροσερές κομπρέσες για να ανακουφίσετε την κνησμό, ζεστές κομπρέσες για να ανακουφίσετε το πρήξιμο ή τις οφθαλμικές σταγόνες για να σταματήσετε τον ερεθισμό.
- Λάθος χρήση φακών επαφής
Οι φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν το όρασή σας όμως ταυτόχρονα μπορούν να προκαλέσουν και μολύνσεις στα μάτια σας.
Οι φακοί επαφής κινούνται μέσα στο μάτι κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρά σας, δημιουργώντας «μικρο-γρατζουνιές» στην επιφάνεια του ματιού σας. Οι μικροοργανισμοί λοιπόν που προκαλούν μόλυνση, μπορούν να παγιδευτούν κάτω από τον φακό και να εισέλθουν στις γρατζουνιές.
Σε περίπτωση που ξεχαστείτε και για κάποιο λόγο κοιμηθείτε με τους φακούς επαφής, να θυμάστε πως αυτή είναι μια τέλεια ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι προκαλούν έλκη κερατοειδούς. Οι ανοικτές πληγές στον κερατοειδή μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση.
Να βγάζετε πάντα τους φακούς επαφής πριν κοιμηθείτε και οπωσδήποτε να πετάτε τους φακούς επαφής ημέρας και να μην τους χρησιμοποιείται δεύτερη φορά!