Βρείτε ιατρό

ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Θεμέλιο Ζωής

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2018: 1-7 Νοεμβρίου 2018

Θεμέλιο ζωής! Δεσμός αγάπης! Σύμβολο μητρότητας! Ο λόγος για τον θηλασμό που έχει την τιμητική του κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 1-7/11/2018.

Η φετινή καμπάνια της «Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού» επικεντρώνεται στην πρόληψη του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές του με κεντρικό σύνθημα «Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής». Δίνει έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030, μέσω της διατροφής, της ασφάλειας τροφίμων και της μείωσης της φτώχειας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητα, κρίσεις και φτώχεια, ο θηλασμός είναι το θεμέλιο για μια διά βίου καλή υγεία για τις μητέρες και τα μωρά. Βελτιώνει την υγεία και την ευημερία των γυναικών και των παιδιών και συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και το μέλλον μιας χώρας. Είναι ο καλύτερος εξισορροπιστής που συμβάλλει στον τερματισμό του κύκλου της φτώχειας!

6 συχνές απορίες για τον θηλασμό

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού απελευθερώνονται ευεργετικές ορμόνες στο σώμα της μητέρας που συμβάλουν στην ενίσχυση του μητρικού δεσμού με το παιδί. O θηλασμός λοιπόν βοηθάει σε μαζική παραγωγή της ωκυτοκίνης,  γνωστής ως «ορμόνης της αγάπης». Η απελευθέρωση αυτής της χημικής ουσίας στο γυναικείο μυαλό, σε συνδυασμό με το αίσθημα της ικανότητας της γυναίκας να παράγει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί της, της ενισχύει τα αισθήματα εμπιστοσύνης, τρυφερότητας, αγάπης και το δέσιμό της με το παιδί.

Η ιατρική ομάδα του παιδιατρικού τμήματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, απαντάει στις 6 πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι μέλλουσες μητέρες σχετικά με τον θηλασμό.

 1. Έχω μικρό στήθος! Θα παράγω λιγότερο γάλα;

Είναι γεγονός πως τα στήθη διαφορετικών μεγεθών έχουν και διαφορετική χωρητικότητα αποθήκευσης. Η ποσότητα γάλακτος δεν εξαρτάται όμως από το μέγεθος του μαστού αλλά από τον μαστικό ιστό. Η παραγωγή επαρκούς ποσότητας γάλακτος είναι μια κοινή ανησυχία για τις περισσότερες μητέρες. Παρ’όλα αυτά, αποτελεί κοινή ιατρική παραδοχή πως όλες οι μητέρες είναι σε θέση να παράγουν την επαρκή ποσότητα που χρειάζεται το μωρό τους.

 1. Για πόση ώρα θα πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Αφήστε πάντα το μωρό σας να καθορίσει τη διάρκεια της τροφής. Το μωρό σας ξέρει πάντα πότε έχει καταναλώσει αρκετό γάλα και θα σταματήσει μόνο του. Αν το παίρνετε από το στήθος πριν τελειώσει, μπορεί να μην έχει λάβει όσο γάλα χρειάζεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κερδίσει το απαραίτητο βάρος ώστε να αναπτυχθεί σωστά. Το να σταματήσετε το θηλασμό – εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί – μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα γάλακτος που παράγετε.

 1. Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω το μωρό μου;

Τα μωρά που θηλάζουν πρέπει να τρέφονται συχνά. Τα μικρά μωρά χρειάζεται να τραφούν τουλάχιστον 8 φορές μέσα στην ημέρα και μπορεί να χρειαστεί έως και 12 ή περισσότερες φορές μέσα σε 24 ώρες. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όσο πιο συχνά το μωρό θηλάζει στο στήθος, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Ειδικά τους πρώτους μήνες, ο θηλασμός θα πρέπει να είναι «κατ ‘απαίτηση» (όταν το μωρό σας πεινάει), το οποίο είναι γενικά κάθε 1½ έως 3 ώρες.

 1. Υπάρχει περίπτωση το μωρό μου να πίνει περισσότερο γάλα απ’ όσο πρέπει;

Όλες οι μητέρες και τα μωρά είναι διαφορετικά και εσείς και το μωρό σας θα δουλέψετε το δικό σας πρότυπο διατροφής μαζί! Μην ανησυχείτε για τη διατροφή του μωρού σας, καθώς μπορείτε να το ταΐζετε οποτεδήποτε το ζητήσει. Να θυμάστε πως δεν μπορεί να τραφεί υπερβολικά ένα μωρό που θηλάζει, καθώς ενστικτωδώς ξέρει πότε πρέπει να σταματήσει.

 1. Τι διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσω όσο θηλάζω;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά τη γέννα, όσο μωρά τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μητρικό γάλα, εξαρτώνται άμεσα από τη μητέρα για όλες τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών ενώ θηλάζετε είναι σημαντική, επειδή αυτό που καταναλώνετε καθορίζει την περιεκτικότητα σε ενέργεια, πρωτεΐνη, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες του μητρικού γάλακτος.

 • Πίνετε νερό, γάλα και χυμούς φρούτων
 • Τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο για να αναπληρώσετε την ενέργεια που χάνετε από το θηλασμό
 • Τρώτε τακτικά ώστε να καλύψετε όλες τις διατροφικές σας ανάγκες
 • Σχεδιάστε καλά τα γεύματά σας και χρησιμοποιήστε την πυραμίδα τροφίμων ως οδηγό για την επιλογή των καθημερινών σας τροφών. Συμπεριλάβετε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρασμένο ρύζι, φασόλια και φακές.
 1. Αν αρρωστήσω θα πρέπει να σταματήσω να θηλάζω;

Όσο απίστευτο κι αν αυτό σας φαίνεται, οι μητέρες που θηλάζουν σπάνια πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό όταν είναι άρρωστες. Οι καταστάσεις κατά τις οποίες μια μητέρα ενδείκνυται και θα πρέπει να σταματήσει τον θηλασμό είναι συγκεκριμένες μολύνσεις, όπως:

 • Ο ιός HIV, (όταν δεν λαμβάνεται θεραπεία)
 • Ενεργή φυματίωση (παρ’όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θήλαστρο)
 • Έρπεις στο στήθος (παρ’όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θήλαστρο)
 • Μητέρες που είναι θετικές για τον λεμφοτροπικό ιό ανθρώπινου Τ-λεμφοτροπικού τύπου Ι ή II
 • Λήψη παράνομων ναρκωτικών
 • Λαμβάνοντας φάρμακα που θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνα για θηλασμό (σε συνεννόηση με τον ιατρό σας θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα που θα μπορούσατε να πάρετε αντί αυτών)

Ένα απλό κρύωμα, ο πυρετός ή οι περισσότερες άλλες συνήθεις ασθένειες δεν είναι λόγος για να σταματήσετε το θηλασμό του μωρού σας.

Η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης αρωγός στο θηλασμό

Με βάση τη φιλοσοφία πως ο θηλασμός αποτελεί βασικό θεμέλιο για τη ζωή και θέλοντας να προάγει τη σπουδαιότητα του θηλασμού, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογνό, το εξειδικευμένο ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης έρχεται να βοηθήσει, παρέχοντας συμβουλευτικές συνεδρίες και ολιγόλεπτα βίντεο από πιστοποιημένη μαία και παράλληλα διδασκαλία-συζήτηση στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώνει για τις νέες μητέρες. Τα σεμινάρια ψυχοπροφύλαξης παρέχονται δωρεάν σε όλες τις μέλλουσες μητέρες.

Επιπλέον, παρέχεται στήριξη στις νέες μητέρες μετά τον τοκετό και κατά την παραμονή τους στην κλινική, με μαθήματα θηλασμού, ενθάρρυνση και βοήθεια στις πρώτες, τόσο σημαντικές επαφές της μητέρας με το μωράκι της.

Μάθετε περισσότερα: http://mytoketos.gr/2017/06/16/seminaria-mitrikou-thilasmou/

It's a boy!

6 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον μητρικό θηλασμό