Θάλασσα, παιδιά και ωτικά προβλήματα
Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών και της θάλασσας.
Και βέβαια είναι ξεχωριστή η αγάπη των παιδιών για το υγρό στοιχείο και τα παιχνίδια σε αυτό. Είναι εντελώς συνηθισμένο τα παιδιά να μένουν με τις ώρες μέσα στο νερό. Αυτό βέβαια ενίοτε προκαλεί ωτικά προβλήματα.
Το συνηθέστερο και πιο απλό πρόβλημα είναι το αίσθημα απόφραξης του αυτιού που προκαλείται είτε από την παραμονή νερού στον έξω ακουστικό πόρο είτε από την ύπαρξη κυψελίδας μέσα σε αυτόν, η οποία απορροφώντας νερό διογκώνεται και αποφράσσει το αυτί. Είναι γενικά μια ακίνδυνη κατάσταση όπου το νερό φεύγει μόνο του σιγά-σιγά. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί καθαρισμός από τον γιατρό.
Σε άλλες περιπτώσεις όμως, ενδέχεται να αναπτυχθεί φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόρο, η εξωτερική ωτίτιδα. Αυτή προκαλείται συνήθως όταν προσπαθούμε να καθαρίσουμε το αυτί με έντονο τρόπο οπότε το τραυματίζουμε ή όταν το νερό είναι μολυσμένο με μικρόβια. Εδώ χρειάζεται προσοχή κυρίως στις πισίνες που δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής! Η φλεγμονή εκδηλώνεται συνήθως με πόνο και πιθανώς βαρηκοΐα, κνησμό ή και έξοδο υγρού από τον έξω ακουστικό πόρο. Εξαιρετικά συχνές είναι επίσης και οι μυκητιάσεις, η εκδήλωση των οποίων ευνοείται από την υγρασία και τη ζέστη. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται η συμβολή του γιατρού.
Τέλος, η θάλασσα θέλει προσοχή γιατί είναι πιθανόν ένα δυνατό κύμα να προκαλέσει άμεση κάκωση (ρήξη) του τυμπάνου. Επίσης, οι καταδύσεις είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στα αυτιά και κυρίως στο μέσο τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η εξέταση από ειδικό.
Γενικά όμως, τα ωτικά προβλήματα στα παιδιά είναι λιγότερο συχνά από ότι στους ενήλικες οπότε με λίγη προσοχή και με τη συνδρομή του ειδικού αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
INFO!
Στούπας Φώτιος, MD,
Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου
Επιστημονικά Υπεύθυνος ΩΡΛ Τμήματος Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης