Βρείτε ιατρό

Η σημασία της αξονικής στεφανιογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου

Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί μια νέα επαναστατική διαγνωστική εξέταση στο χώρο της καρδιολογίας. Επιτρέπει την αναίμακτη απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων και επομένως την αναίμακτη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση που εφαρμόζεται σε μεγάλα καρδιολογικά κέντρα της Ευρώπης και Αμερικής και σε λίγα επιλεγμένα κέντρα στην Ελλάδα.

Προγνωστική αξία της αξονικής στεφανιογραφίας

Η αξονική στεφανιογραφία πραγματοποιείται με τον νέο Αξονικό Τομογράφο τύπου 64 τομών ( GE, VCT light speed) με μια απλή ενδοφλέφια ένεση σκιαγραφικού υλικού και σε χρόνο έως 15 δευτερολέπτα. Πρόκειται για μια  απλή, φιλική προς τον ασθενή εξέταση.

Η αξονική στεφανιογραφία έχει επιπλέον προγνωστική αξία αφού μετρώντας το φορτίο ασβεστίου ( Calcium Score) επί των στεφανιαίων αγγείων διαχωρίζονται οι ασθενείς σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών συμβαμάτων στο μέλλον. Αυτό το μέρος της εξέτασης γίνεται στην αρχή και είναι χωρίς έγχυση σκιαστικού και με ελάχιστη ακτινοβολία.  Η ακτινοβολία άλλωστε, με ειδικά προγράμματα  μείωσης της ακτινοβολίας πλησιάζει συχνά την δόση της κλασικής στεφανιογραφίας.

100% διαγνωστική επιτυχία

Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι ότι απεικονίζει από τη  πιο μικρή αθηρωματική πλάκα που αρχίζει να σχηματίζεται στο τοίχωμα της αρτηρίας – πριν αυτή δώσει συμπτώματα -έως την πιο σημαντική αθηρωματική πλάκα που προκαλεί την στένωση. Η διαγνωστική της ικανότητα να αναγνωρίσει σημαντικές στενώσεις, φτάνει το 100% όπως η κλασσική αιματηρή στεφανιογραφία. Η αρνητική προγνωστική αξία (NPV) της εξέτασης είναι επίσης 100% που σημαίνει ότι εάν η αξονική στεφανιογραφία είναι φυσιολογική ξέρουμε σίγουρα ότι ο ασθενής δεν έχει στεφανιαία νόσο.

8 λόγοι που οδηγούν στην αξονική στεφανιογραφία

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ένδειξη για αξονική στεφανιογραφία έχουν:

  1. Ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου για Στεφανιαία Νόσο με προκάρδιο άλγος,
  2. Όταν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως δοκιμασία κοπώσεως ή σπινθηρογράφημα καρδιάς είναι μη διαγνωστικές ή ασαφείς
  3. Σε συμπτωματικούς ασθενείς μετά από παθολογικό τεστ κοπώσεως ή παθολογικό σπινθηρογράφημα ή stress echo
  4. Σε συμπτωματικούς ασθενείς που έχουν υποστεί επέμβαση επαναιμάτωσης με ενδοστεφανιαίες προθέσεις (stents) ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass),
  5. Σε follow-up stent στελέχους
  6. Σε περίπτωση υποψίας ανωμαλιών στεφανιαίων αρτηριών
  7. Σε πρωτοεμφανιζόμενη καρδιακή ανεπάρκεια.
  8. Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς υψηλού κίνδυνου για Στεφανιαία Νόσο.

Η υγιεινή ζωή σύμμαχός μας στην πρόληψη

Η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η μείωση του βάρους σώματος και του περικοιλιακού λίπους και η σωματική άσκηση αποτελούν τις βασικές συστάσεις για την προστασία της καρδιάς και γενικότερα της υγείας. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν πειθαρχούν και επειδή όπως έδειξαν μελέτες  “η εικόνα πείθει”, η αξονική στεφανιογραφία μπορεί να οδηγήσει στην σωτήρια συμμόρφωση των περισσοτέρων ασθενών και στην πιο επίμονη σύσταση των καρδιολόγων.

Σε πολλούς ασθενείς με «οριακή χοληστερίνη» ή «λίγο αυξημένη παρά την σωστή διατροφή» ανάλογα με την εικόνα των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να χρειασθεί η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση της χοληστερόλης και την σταθεροποίηση της κάθε αθηρωματικής πλάκας που μπορεί να έχει σχηματιστεί.

Ελένη Βουρβούρη
Καρδιολόγος
Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

*Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που εορτάστηκε στις 29/9, η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, σύμμαχός σας στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόληψη των Καρδιακών Παθήσεων αφιερώνει τον μήνα Οκτώβριο στην υγεία της καρδιάς.

Για τον λόγο αυτό σας προσφέρει για όλο τον μήνα την εξέταση της Αξονικής Στεφανιογραφίας σε προνομιακή τιμή.
Κάντε σήμερα ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας #αποκαρδιας

Αποδέχεστε την πρόκληση Υγείας Καρδιάς; #HealthyHeartChallenge

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310-895100

Επίσημος Yποστηρικτής Υγείας στον «Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης»

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις που αφορούν την υγεία της καρδιάς;