Βρείτε ιατρό

Η ιδανική διατροφή απέναντι στις καρδιοπάθειες

Σε νούμερο «ένα» αιτία θανάτου έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια οι καρδιοπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους να αποδίδονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και υπέρταση είναι μερικά από τα αίτια που απειλούν την υγεία της καρδιάς και θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (βιταμίνες E και C, καροτινοειδή), αλλά και πολυφαινόλες είναι ιδανικές επιλογές για μια πιο υγιή καρδιά, ενώ ωμέγα 3 λιπαρά και πολυακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού νοσήματος μέσω του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. Στην Ελλάδα θεωρούμαστε τυχεροί γιατί η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, που απαρτίζεται από ψάρι, ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς, είναι εύκολο να υιοθετηθεί χάρη στον πλούτο τέτοιων ποιοτικών πρώτων υλών στη χώρα μας. Μελέτες έχουν δείξει πως άτομα που αντιμετώπιζαν αυξημένους κινδύνους για καρδιοπάθεια κατάφεραν ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να μειώσουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 30%.

Τροφές-φάρμακα για την καρδιά

Ποιες είναι όμως οι τροφές που ωφελούν και θωρακίζουν την καρδιά μας;

Φρούτα και λαχανικά: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε, για να προστατεύσουμε την καρδιά μας. Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά βοηθά την καρδιά. Μεταξύ των φρούτων τα εσπεριδοειδή έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, χάρη στη βιταμίνη C, ενώ στις τάξεις των λαχανικών τα πράσινα, πλούσια σε καροτινοειδή, φυτικές ίνες και μέταλλα, είναι ακόμα πιο ωφέλιμα. Επίσης, οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα καροτινοειδές που μειώνει την κακή χοληστερόλη και προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Ψάρια: Η συχνή κατανάλωση ψαριών και δη αυτών που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα είναι μια καλή επιλογή για την προστασία της καρδιάς μας και τη μείωση του ενδεχομένου μιας καρδιοπάθειας. Έχει αποδειχθεί ότι ψάρια όπως ο σολωμός, ο τόνος, η σαρδέλα και το σκουμπρί μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι επίσης ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς μας, καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ κάποια, όπως για παράδειγμα τα καρύδια, διαθέτουν και ω3 λιπαρά οξέα. Βέβαια οι καθημερινές ποσότητες που καταναλώνουμε δεν πρέπει να είναι υπερβολικές.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Η κατανάλωση ελαιολάδου, της κορωνίδας δηλαδή της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόκειται άλλωστε για μια άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Όσπρια: Τα όσπρια είναι ένα πραγματικό superfood στην κουζίνα μας. Πρόκειται για μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, χωρίς όμως ανθυγιεινά λιπαρά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου, παράμετρο ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καρδιά τους. Όσο περισσότερο εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή μας τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Δημητριακά ολικής άλεσης: Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει συνδεθεί επίσης με τη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων. Δημητριακά όπως η βρώμη, το πίτουρο και η κινόα βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.

Κι ενώ όλα τα παραπάνω μπορούν να χτίσουν μια ισχυρή προστασία απέναντι στις καρδιοπάθειες, στον αντίποδα ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την καρδιά μας λειτουργούν η ζάχαρη, το αλάτι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα, τα ενεργειακά ποτά, αλλά και τα κορεσμένα και τρανς λίπη, που προέρχονται κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, τα fast food, τα τηγανιτά και το βούτυρο. Οι τροφές αυτές ανοίγουν τον δρόμο για τη στεφανιαία νόσο, μέσω της αύξησης της χοληστερόλης.

Η υγεία της καρδιάς μας είναι στο χέρι μας. Με απλές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες δημιουργούμε την καλύτερη άμυνα απέναντι στις καρδιοπάθειες και κρατάμε την καρδιά μας υγιή.

Προηγμένες υπηρεσίες αισθητικής και επανορθωτικής ανδρολογίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την άνω βλεφαροπλαστική