Ημικρανία: Τα 4 στάδιά της και πώς αντιμετωπίζεται
Ημικρανία δεν σημαίνει απλά πονοκέφαλος και ο όρος εσφαλμένα χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε κεφαλαλγία.
Αντίθετα, πρόκειται για ένα νευρολογικό σύνδρομο με ειδικά χαρακτηριστικά, το οποίο επηρεάζει συνήθως το ήμισυ της κεφαλής και συνοδεύεται από ναυτία, φωτοφοβία και ηχοφοβία. Εκτιμάται δε ότι πλήττει περί το 10% του πληθυσμού και δη τις ηλικίες από 25 έως 55 ετών.
Η ημικρανία μπορεί να μετατρέψει σε εφιάλτη τη ζωή του πάσχοντα, αφού τον εμποδίζει από το να ασκήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες και οδηγεί σε μειωμένη ποιότητα ζωής και αδυναμία να χαρεί ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.
Οι ημικρανίες εμφανίζονται με τριπλάσια συχνότητα στις γυναίκες, καθώς η εμφάνισή τους συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται κατά την έμμηνο ρήση. Πρόκειται για μία κατάσταση που πλήττει κυρίως τις παραγωγικές ηλικίες και συχνά δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, με συνέπεια οι πάσχοντες να μην αναζητούν βοήθεια και να υποφέρουν.
Τα 4 στάδια
Κάθε κρίση ημικρανίας αποτελείται από τέσσερα στάδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πάσχοντες τα βιώνουν πάντα και τα τέσσερα: το πρώτο είναι η προειδοποιητική φάση, το δεύτερο η αύρα, το τρίτο η κρίση-κεφαλαλγία και το τέταρτο η ανάρρωση.
1.Προειδοποιητική φάση: Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η κόπωση, η θολή όραση, η ευαισθησία στο φως και τους ήχους, η κυκλοθυμία, η ευερεθιστότητα, οι απαισιόδοξες σκέψεις, αλλά και η όρεξη για κάποιες τροφές. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει διάρκεια λίγων ωρών, όμως μπορεί να διαρκέσει και μέρες.
2.Αύρα: Από αλλοιώσεις στην όραση, εναλλαγές φωτός ή γραμμές ζιγκ ζαγκ μέχρι μούδιασμα στα χέρια ή το πρόσωπο, σύγχυση, ακόμα και αποπροσανατολισμό, η αύρα συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων και εμφανίζεται συνήθως λίγο πριν από την κρίση της ημικρανίας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί και κατά την κεφαλαλγία.
3.Κρίση-Κεφαλαλγία: Είναι το πιο κρίσιμο στάδιο, αφού κατά τη διάρκειά του εκδηλώνεται ο πόνος με μια παλλόμενη αίσθηση. Επηρεάζεται συνήθως η μία πλευρά του κεφαλιού, χωρίς να αποκλείεται να γίνεται αισθητός σε όλο το κρανίο. Χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες έως και 2 ημέρες. Κατά τη διάρκειά του μπορεί να συνοδευτεί από ναυτία ή ακόμα και εμετό.
4.Ανάρρωση: Κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης, ο πάσχων αισθάνεται κούραση, ενώ δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Η επάνοδος στην κανονικότητα μετά από μια τέτοια κρίση μπορεί να απαιτήσει μάλιστα κάποιες ημέρες, κάτι που αποσυντονίζει τα άτομα, ειδικά αν οι κρίσεις είναι πολλές μέσα στον μήνα.
Πώς αντιμετωπίζεται
Για την αντιμετώπιση των ημικρανιών προκρίνεται ένας συνδυασμός χαλάρωσης και φαρμακευτικής αγωγής. Άλλωστε, το άγχος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ημικρανία.
Κάποιοι από τους συνηθέστερους τρόπους για την αντιμετώπισή της είναι:
-Η χαλάρωση και η αποφυγή του στρες.-Η αποφυγή τροφών όπως τα γαλακτοκομικά, τα τηγανιτά, τα θαλασσινά και τα λιπαρά, ροφημάτων όπως το τσάι και ο καφές και αλκοολούχων ποτών.
-Η φαρμακευτική αγωγή, που στόχο έχει την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά το στάδιο της κρίσης. Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να έχει επιλεγεί από τον γιατρό, ενώ δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο κατάχρησης, καθώς θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα.