Ενδοσκοπική επέμβαση καρδιάς: Ένα μεγάλο βήμα στην καρδιοχειρουργική
Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις καρδιάς στη Θεσσαλονίκη δεν είναι κάτι καινούργιο. Γίνονται ήδη από το 2003 στην Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης και αυτό ως συνέχεια της εμπειρίας του Δρα Βασίλη Γουλιέλμου από τη Δρέσδη Γερμανίας, όπου πρώτος στον κόσμο έκανε ενδοσκοπική επέμβαση μιτροειδούς βαλβίδας.
Πιο διαδεδομένος είναι ο όρος λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις (όπως είναι το σωστό) ο καρδιοχειρουργός χρησιμοποιεί ενδοσκόπια (κάμερες) και πολύ μικρές τομές 0.5 ή 1cm και χειρουργεί χωρίς να βλέπει όλη την καρδιά ταυτόχρονα, αλλά μόνο αυτό που κάθε φορά χρειάζεται, σα να βλέπει την καρδιά μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Σε αυτές τις επεμβάσεις δεν ανοίγει ο θώρακας με τη μεγάλη τομή στη μέση του στήθους (στερνοτομή).
Εύλογα τίθεται τώρα το ερώτημα: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ενδοσκοπικής επέμβασης;
Τα πλεονεκτήματα των ενδοσκοπικών επεμβάσεων είναι πολλαπλά, αλλά ειδικά από αισθητικής άποψης οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις υπερέχουν ξεκάθαρα. Κάποια ασθενής μας είπε: «Γιατρέ, το μόνο που βλέπω εγώ είναι η τομή» και δεν είχε άδικο. Σε αυτήν την περίπτωση αυτού του είδους οι τομές είναι τόσο μικρές και σε τέτοια σημεία που πολλές φορές πρέπει να ψάξει κανείς για να τις βρει.
Ποιες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται ενδοσκοπικά;
Αρχικά ξεκινήσαμε με εγχειρήσεις σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας (τρύπα μέσα στην καρδιά). Στη συνέχεια, μένοντας πιστοί στην ιδέα των μικρών τομών, προχωρήσαμε σε παρόμοιες επεμβάσεις και για τη μιτροειδή βαλβίδα. Επίσης, εδώ και αρκετό καιρό πια, πραγματοποιούμε στην Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης σχεδόν όλες τις επεμβάσεις αορτικής βαλβίδας μέσω μιας μικρής τομής περίπου 5-6cm, χωρίς να ανοίγουμε όλο το στέρνο. Αυτό ισχύει τόσο για επεμβάσεις πλαστικής διόρθωσης της βαλβίδας όσο και για επεμβάσεις αντικατάστασής της.
Σε γυναίκες το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, μιας και ο δεξιός μαστός πέφτει επάνω στη μίνι θωρακοτομή, έτσι ώστε να μη φαίνεται απολύτως τίποτα. Μετά από εμπειρία 25 περίπου ετών μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται για ασφαλείς τεχνικές που όμως προϋποθέτουν εμπειρία, ύπαρξη υποδομής, αλλά και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Όταν συγκρίνουμε αυτές τις επεμβάσεις με τις διαδερμικές διακαθετηριακές τεχνικές, διαπιστώνουμε ένα επιπλέον πλεονέκτημα, την απουσία της ακτινοβολίας, που τις καθιστά πραγματική εναλλακτική λύση στις επεμβατικές μεθόδους.
Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βήματα της καρδιοχειρουργικής τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλα, αλλά γίνονται με μικρές τομές. Οι επεμβάσεις αυτές είναι ακόμα καινούριες στον τόπο μας, ευχόμαστε όμως ότι με τον χρόνο θα κερδίσουν την αποδοχή και του Έλληνα γιατρού. Θέλοντας να προβλέψουμε το μέλλον, κάποια στιγμή αυτές οι μοντέρνες σήμερα τεχνικές θα κυριαρχήσουν στην ελληνική Ιατρική. Όταν όμως καθιερωθούν, καινούριες τεχνικές θα φανούν στον ορίζοντα, για να αντικαταστήσουν τις σημερινές μοντέρνες, αλλά τότε πια παλιές τεχνικές. Κάθε βήμα στη μοντέρνα καρδιοχειρουργική γίνεται με πολύ κόπο από τον γιατρό για ταχύτερη ανάρρωση και περισσότερη υγεία και ευτυχία για τον ασθενή.