Εγκυμοσύνη και κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξετε
Οι μέλλουσες μανούλες, εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης της κατάστασής τους, ανησυχούν αυτή την περίοδο περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό για την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ανησυχίες είναι εύλογες, δεν πρέπει όμως να τους στερήσουν τη χαρά της εγκυμοσύνης και την τόσο όμορφη προσδοκία να κρατήσουν το μωρό τους στην αγκαλιά τους.
Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί πως οι εγκυμονούσες κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό, με εξαίρεση περιπτώσεις γυναικών με υποκείμενα νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αναπνευστικές παθήσεις, οι νεφρικές παθήσεις και τα αιματολογικά νοσήματα.
Οι δε κανόνες προφύλαξης που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες που περιμένουν παιδί δεν διαφέρουν από αυτούς που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Έτσι, πρέπει και εσείς οι εγκυμονούσες να πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας, να μην κυκλοφορείτε ή, αν αυτό είναι αναγκαίο, να κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους και να μην βρίσκεστε σε χώρους με συνωστισμό, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και όταν φτερνίζεστε ή βήχετε να το κάνετε σε ένα χαρτομάντηλο που θα πετάξετε αμέσως ή στον αγκώνα σας.
Σε περίπτωση που εμφανίσετε ύποπτα συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, αναπνευστική δυσκολία, θα πρέπει την ίδια στιγμή να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας ή με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, καλό είναι να παραμείνετε στο σπίτι σας και να παρακολουθείτε την υγεία σας, σε περίπτωση όμως που αυτά επιδεινωθούν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, προκειμένου να ενημερωθείτε για τα επόμενα βήματα.
Δεν μεταδίδεται στο έμβρυο ο ιός
Ο ιός, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ευρήματα, δεν μεταδίδεται από την έγκυο στο έμβρυο, καθώς δεν έχει εντοπισθεί στο αμνιακό υγρό, ενώ δεν προσβάλλει ούτε το μητρικό γάλα, οπότε η γυναίκα που έχει γεννήσει και νοσεί, μπορεί να θηλάσει. Όπως φαίνεται, ούτε ο κορωνοϊός μπορεί να εμποδίσει αυτή την άρρηκτη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε μια μητέρα και το μωρό της με τον θηλασμό.
Ο θηλασμός όμως πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με τη χρήση θήλαστρου, ώστε να μην έρχεται σε επαφή η μητέρα με το νεογνό τουλάχιστον για διάστημα 14 ημερών από την ημέρα που θα εκδηλωθεί η λοίμωξη. Επίσης, η μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να φορά μάσκα όσο θηλάζει, να πλένει τα χέρια της τόσο πριν όσο και μετά τον θηλασμό και τη χρήση του θήλαστρου και να απολυμαίνει τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή.
Συμπερασματικά, όλες εσείς που ετοιμάζεστε για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σας, τον τοκετό, θα πρέπει μεν να προσέχετε, δεν θα πρέπει όμως να κατακλύζεστε από παράλογους φόβους, εφόσον λαμβάνετε όλα τα μέτρα προφύλαξης και ακολουθείτε όλους τους κανόνες υγιεινής που προτείνουν οι αρμόδιες αρχές. Θα πρέπει να βρίσκεστε επίσης σε τακτική επαφή με τον γυναικολόγο σας και να μην αμελείτε τις τακτικές σας εξετάσεις, ώστε να φροντίσετε για την υγεία του εμβρύου σας και να έχετε σύντομα τη χαρά να κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.