Διατροφή: 10 «χρυσοί» κανόνες για καλύτερη υγεία
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε ακρογωνιαίο λίθο του ευ ζην για τον καθέναν από μας και μάλιστα όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. Άλλωστε, οι διατροφικές μας συνήθειες «δείχνουν» σε μεγάλο βαθμό τις ασθένειες που θα μας χτυπήσουν την πόρτα μελλοντικά, αλλά και την ποιότητα της ζωής που θα έχουμε μεγαλώνοντας. Πώς μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τη διατροφή, για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να ενισχύσουμε την άμυνά του, δίνοντας στο σώμα μας όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να αντεπεξέλθει στη δύσκολη καθημερινότητα και να προετοιμαστεί για τα χρόνια που έρχονται;
Οι 10 «χρυσοί» κανόνες της διατροφής
Πέρα από τις πινελιές που βάζει ο καθένας στη διατροφή του, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να αποτελούν «ευαγγέλιο» στο καθημερινό μενού. Ακολουθεί ο «χρυσός δεκάλογος»:
Κανόνας 1: Η διατροφή δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη. Η ποικιλία των τροφών είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις διάφορες διατροφικές κατηγορίες. Γι΄ αυτό και πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, λευκό κρέας, ακόμα και κόκκινο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
Κανόνας 2: Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πρωταγωνιστούν. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι απαραίτητη, ώστε ο οργανισμός να εξασφαλίζει τις ωφέλειές τους στο μέγιστο.
Κανόνας 3: Επιλέξτε τρόφιμα με ακόρεστα λίπη και περιορίστε τα κορεσμένα που μπορεί να γίνουν αιτία παχυσαρκίας, καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αφαιρέστε το λίπος από το κρέας, αντικαταστήστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και επιλέξτε τροφές με ακόρεστα λίπη, όπως αβοκάντο και λιπαρά ψάρια.
Κανόνας 4: Βάλτε τα ψάρια στο εβδομαδιαίο μενού. Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωσή τους δύο φορές την εβδομάδα είναι ιδανική. Καλό είναι η μία μερίδα ψαριού να περιλαμβάνει λιπαρό ψάρι, που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και θωρακίζει την καρδιά.
Κανόνας 5: Βγάλτε από τη ζωή σας τη ζάχαρη. Μπορεί να φτιάχνει τη διάθεση και να είναι εθιστική μέσα από τη γλύκα της, είναι όμως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του οργανισμού μας, προκαλώντας στη μακροχρόνια κατανάλωσή της προβλήματα υγείας. Δίνετε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων και των χυμών, αφού η ζάχαρη παραμονεύει παντού, συχνά κρυμμένη σε κοινή θέα.
Κανόνας 6: Περιορίστε τη χρήση αλατιού. Σταματήστε να προσθέτετε αλάτι στα φαγητά και αντικαταστήστε το όσο είναι δυνατό με μπαχαρικά και βότανα, καθώς η υπερβολική του χρήση αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά ασθενειών. Προσέξτε επίσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αγοράζετε, όπου το αλάτι παραμονεύει. Από τα δημητριακά πρωινού και τις σούπες μέχρι τις σάλτσες και το ψωμί, το αλάτι βρίσκεται εκεί που δεν το φαντάζεστε.
Κανόνας 7: Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί ένα ποτηράκι να μην κάνει κακό –αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης- όμως η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πρέπει να γίνεται με μέτρο. Άλλωστε, η υγεία του ήπατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αλκοόλ.
Κανόνας 8: Καταναλώστε πολύ νερό. Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να διψάσει για να πιει νερό, αφού αυτό σημαίνει πως βρίσκεται ήδη σε κατάσταση αφυδάτωσης. Βάλτε ημερήσιο στόχο τα 8 ποτήρια νερού και κρατήστε το σώμα σας ενυδατωμένο.
Κανόνας 9: Αναγορεύστε το «πρωινό» σε βασιλιά των γευμάτων. Ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό αποτελεί το καλύτερο εφόδιο για τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κανόνας 10: Μην παραλείπετε κανένα γεύμα. Το να τρώτε μια φορά την ημέρα, δεν βοηθά τον μεταβολισμό σας, αντίθετα τον μπλοκάρει. Αν έχετε τη δυνατότητα, σπάστε τα βασικά γεύματα σε μικρότερα, ώστε να τρώτε ανά δίωρο και να μην πεινάτε.
Ακολουθώντας τους 10 αυτούς «χρυσούς» κανόνες, να είστε σίγουροι πως κάνετε το καλύτερο για την υγεία σας.