Βρείτε ιατρό

Καρδιολογικό

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία των καρδιολογικών παθήσεων, στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε το Καρδιολογικό Τμήμα.

Η βασική αρχή που διέπει το τμήμα είναι η μεταφορά και η εφαρμογή της πιο σύγχρονης γνώσης και τεχνολογίας στον προληπτικό και διαγνωστικό έλεγχο, στην πρώιμη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς.

Σκοπός του τμήματος είναι:

α. Η δια βίου προληπτική παρακολούθηση, έτσι ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να διαγνωστεί στο αρχικό και κατά το πλείστον ιάσιμο στάδιο.
β. Η διάγνωση καρδιολογικών παθήσεων είτε κλινικά, είτε με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων.

Το Καρδιολογικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης αποτελεί μια σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη και οργανωμένη μονάδα προληπτικής και διαγνωστικής καρδιολογίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Με άριστο επιστημονικό και εξειδικευμένο ιατρικό τεχνολογικό προσωπικό και προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό, το Καρδιολογικό Τμήμα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών.

Το Καρδιολογικό Τμήμα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την διαγνωστική υποστήριξη κάθε έκτακτου ή τακτικού περιστατικού. Η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης μπορεί να αντιμετωπίσει, με υποδειγματική πληρότητα, κάθε οξύ ή χρόνιο καρδιολογικό περιστατικό όλο το 24ωρο.

Το εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό του Καρδιολογικού Τμήματος, με διακεκριμένη επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία σε ιατρικές μονάδες, τόσο της Ελλάδας όσο και του Εξωτερικού, εξασφαλίζει την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Εξετάσεις που διενεργούνται

Στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης διενεργούνται, ενδεικτικά, οι παρακάτω Διαγνωστικές Εξετάσεις:

Προληπτικές Καρδιολογικές Εξετάσεις

 • Κλινική Εξέταση: Η σωστή και ολοκληρωμένη κλινική εξέταση του ασθενούς καθώς και η λήψη του ιστορικού, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη προσέγγιση, διάγνωση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς. Κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός σας λαμβάνει με ακρόαση, ψηλάφηση και πλήξη σημαντικές πληροφορίες για να καθοδηγήσει τον περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Το ηλεκτροκαρδιογράφημα παρακολουθεί την καρδιά μας. Κάθε καρδιακός παλμός προκαλείται από ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που φυσιολογικά παράγεται από ειδικά κύτταρα στο δεξιό κόλπο της καρδιάς. Ο γιατρός σας ελέγχει το ΗΚΓ για να διαγνώσει διάφορες νόσους της καρδιάς.
 • Έγχρωμο Υπερηχογράφημα Καρδιάς (triplex): Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα (υπερήχους) για να αναπαράγει την εικόνα της καρδιάς μας. Με το υπερηχογράφημα ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς και των βαλβίδων. Ταυτόχρονα, με την τεχνική Doppler ελέγχονται ανωμαλίες της ροής και των πίεσης εντός των καρδιακών κοιλοτήτων.
 • Τεστ Κοπώσεως: Το τεστ κοπώσεως μας δίνει πληροφορίες για το πώς η καρδιά λειτουργεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κατά την άσκηση η καρδιά λειτουργεί πιο γρήγορα και έντονα, οπότε ένα τεστ κοπώσεως μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα που δεν διαπιστώνονται σε ηρεμία. Ο ασθενής περπατά σε ένα κυλιώμενο τάπητα, καθώς η αρτηριακή του πίεση, ο σφυγμός και το ΗΚΓ καταγράφονται. Ο γιατρός σας μπορεί να σας το ζητήσει εάν υποπτεύεται ότι πάσχετε από στεφανιαία νόσο, έχετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή θέλει να καθοδηγήσει πιο σωστά τη θεραπεία σας εάν πάσχετε ήδη από καρδιακή νόσο. Δεν θα πρέπει να φάτε, να πιείτε ή να καπνίσετε για δύο ώρες πριν από το τεστ. Ρωτείστε το γιατρό σας για το αν θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη καφείνης ή κάποιων φαρμάκων. Αν παίρνετε φάρμακα-εισπνεόμενα για άσθμα, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας και να έχετε μαζί σας τα σκευάσματα αυτά. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια ειδικά για περπάτημα.
 • Holter Ρυθμού: Το Holter monitor χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια και συσκευή καταγραφής για να παρακολουθήσει τον καρδιακό σας ρυθμό για 24-72ώρες. Ο γιατρός σας αναλύει την καταγραφή λεπτό προς λεπτό για να διαγνώσει προβλήματα του καρδιακού σας ρυθμού.
 • Holter Αρτηριακής Πίεσης: Το Holter monitor πίεσης χρησιμοποιεί περιβραχιόνιο και συσκευή καταγραφής για να παρακολουθήσει την αρτηριακή σας πίεση για 24ώρες. Ο γιατρός σας αναλύει την καταγραφή για να διαπιστώσει διαταραχές στην αρτηριακή σας πίεση, να καθοδηγήσει τη θεραπεία και να διακρίνει μεταξύ πρωτοπαθών και δευτεροπαθών αιτίων υπέρτασης.
 • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπέρτασης

Διαγνωστικές Καρδιολογικές Εξετάσεις

 • Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς: Η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης ανέπτυξε και διαθέτει πλέον τις εξειδικευμένες υποδομές για τη διενέργεια της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, μίας τόσο σημαντικής και αξιόπιστης απεικονιστικής μεθόδου στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς, η παροχή της οποίας ήταν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα περιορισμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
 • Αναίμακτη Αξονική Τομογραφία: Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί μια νέα επαναστατική διαγνωστική εξέταση στο χώρο της καρδιολογίας. Επιτρέπει την αναίμακτη απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων και επομένως την αναίμακτη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι ότι απεικονίζει από τη πιο μικρή αθηρωματική πλάκα που αρχίζει να σχηματίζεται στο τοίχωμα της αρτηρίας πριν αυτή δώσει συμπτώματα έως την πιο σημαντική αθηρωματική πλάκα που προκαλεί σοβαρή στένωση. Η διαγνωστική της ικανότητα να αναγνωρίσει σημαντικές στενώσεις φτάνει το 100% όπως η κλασσική αιματηρή στεφανιογραφία. Η αρνητική προγνωστική αξία (NPV) της εξέτασης είναι επίσης 100% που σημαίνει ότι εάν η αξονική στεφανιογραφία είναι φυσιολογική ξέρουμε σίγουρα ότι ο ασθενής δεν έχει στεφανιαία νόσο. Η αξονική στεφανιογραφία πραγματοποιείται με τον νέο Αξονικό Τομογράφο τύπου 64 τομών (GE, VCT light speed) με μια απλή ενδοφλέβια ένεση σκιαγραφικού υλικού και σε χρόνο έως 15 δευτερολέπτων.

  Πρόκειται για μια απλή, φιλική προς τον άρρωστο εξέταση.
  Η αξονική στεφανιογραφία έχει επιπλέον προγνωστική αξία αφού μετρώντας το φορτίο ασβεστίου (Agatston Calcium Score) επί των στεφανιαίων αγγείων διαχωρίζονται οι άρρωστοι σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών συμβαμάτων στο μέλλον.
  Αυτό το μέρος της εξέτασης γίνεται στην αρχή και είναι χωρίς έγχυση σκιαστικού και με ελάχιστη ακτινοβολία. Η ακτινοβολία άλλωστε, με ειδικά προγράμματα μείωσης της ακτινοβολίας πλησιάζει συχνά την δόση της κλασικής στεφανιογραφίας.

  Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ένδειξη για αξονική στεφανιογραφία έχουν:
  1. άρρωστοι ενδιαμέσου κινδύνου με προκάρδιο άλγος (άτυπο ή τυπικό),
  2. όταν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως δοκιμασία κοπώσεως ή σπινθηρογράφημα καρδιάς είναι μη διαγνωστικές ή ασαφείς ή παθολογικές
  3. άτομα που έχουν υποστεί επέμβαση επαναιμάτωσης με ενδοστεφανιαίες προθέσειες (stents) ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass)
  4. σε περίπτωση υποψίας ανωμαλιών στεφανιαίων αρτηριών
  5. και σε πρωτοεμφανιζόμενη καρδιακή ανεπάρκεια.
  6. Επίσης συστήνεται να πραγματοποιείται σε ασθενείς οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί αλλά έχουν 2 ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο.
 • Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα τριών διαστάσεων (3-D): Με την εφαρμογή ενός εξειδικευμένου λογισμικού που επιτρέπει την απεικόνιση της καρδιάς σε τρεις διαστάσεις αντί για τις δύο που παρείχε μέχρι σήμερα η κλασσική υπερηχοκαρδιογραφία, παρέχονται με μεγαλύτερη ακρίβεια πληροφορίες για την μορφολογικη και λειτουργική μελέτη της καρδιάς. Το τρισδιάστατο υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την εκτίμηση της ανατομίας και της λειτουργικότητας των καρδιακών δομών, παρέχοντας στον κλινικό καριδολόγο πολύτιμες πληροφορίες που συνεπικουρούν στην καλύτερη διαχείρηση των ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα.
 • Stress Echo: Η δυναμική Υπερηχογραφία είναι υπερηχογράφημα καρδιάς κατά τη διάρκεια κόπωσης η οποία προκαλείται φαρμακευτικά με χορήγηση ειδικού φαρμάκου (Νοπουταμίνη) ενδοφλέβια. Το STRESS ECHO (στρες έκο) έχει ιδιαίτερα υψηλή διαγνωστική αξία. Χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας και αποσκοπεί κυρίως στην πρώιμη και αποτελεσματική διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Ανιχνεύει ουσιαστικά την μείωση της αιματικής ροής στο μυοκάρδιο (ισχαιμία) που οφείλεται σε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών.
 • Διοισοφαγείο Υπερηχογράφημα Καρδιάς: Εάν με το βασικό υπερηχογράφημα καρδιάς δεν λάβουμε καθαρές εικόνες ή αν πρέπει να δούμε την καρδιά και τις βαλβίδες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, τότε συστήνεται το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα. Ένας εύκαμπτος σωλήνας που στην άκρη φέρει έναν ηχοβολέα (transducer), εισάγεται στον οισοφάγο, μετά από τοπική αναισθησία του φάρυγγα και ήπια μέθη που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Από αυτή τη θέση λαμβάνονται λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς.
 • Tilt Test (Δοκιμασία Ανάκλισης): To Tilt test χρησιμοποιείται για να διερευνηθεί η αιτία μιας ανεξήγητης συγκοπής, είτε αυτή συνέβη μία φορά ή περισσότερες. Ένα επόμενο επεισόδιο βάζει τον ασθενή σε υψηλό κίνδυνο για τραυματισμό τόσο για τον ίδιο, όσο και για το περιβάλλον του αναλόγως πάντοτε του ιατρικού ιστορικού και της ηλικίας του.

Αρρυθμία 

Ως αρρυθμία ορίζεται η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ή της καρδιακής συχνότητας (ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία). Αίτια που μπορεί να διακοπεί η ρυθμική διέγερση είναι το στρες, η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (γυμναστική, ανέβασμα σκάλας κ.ά.), καθώς και η λήψη φαρμάκων όπως ειδικά κολλύρια, φάρμακα για την επιληψία, την κατάθλιψη και τον θυρεοειδή. Αίτια, μπορεί να είναι το στρες, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, το κάπνισμα, η έντονη σωματική δραστηριότητα (γυμναστική και ανέβασμα σκάλας) και τέλος φάρμακα για το γλαύκωμα (όπως ειδικά κολλύρια), το άσθμα, την επιληψία, την κατάθλιψη, και τον θυρεοειδή. Τα συμπτώματα δε γίνονται αντιληπτά ούτε από τους ίδιους, ούτε με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι νιώθουν έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα ενώ άλλοι τίποτα. Υπάρχει αίσθημα πνιγμό, που προκαλεί βήχα ή άλλοτε εμφανίζεται ξαφνικά ζάλη για ελάχιστο χρονικό διάστημα ή σπανιότερα και λιποθυμία.

 • Ηλεκτροφυσιολογική Μελέτη: Εδρεύει στο Εργαστήριο Αιμοδυναμικών Επεμβάσεων και στο οποίο πραγματοποιούνται οι παρακάτω διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις.
  • Ηλεκτροφυσιολογικός Έλεγχος (Μελέτη)
   Διαγνωστική εξέταση, όπου με τη χρήση καθετήρων – ηλεκτροδίων γίνεται έλεγχος της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, επακριβής διάγνωση του είδους και του μηχανισμού μιας αρρυθμίας και εντοπισμός της αρρυθμιογόνου εστίας.
   Κατάλυση αρρυθμιογόνων εστιών με υψίσυχνο ρεύμα (RF Ablation). Με τη χρήση ειδικών καθετήρων κατάλυσης επιτυγχάνεται καυτηριασμός της εστίας που προκαλεί τις αρρυθμίες μέσα στην καρδιά. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν οι αρρυθμίες να θεραπευτούν οριστικά και να μην χρειάζεται πλέον χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Στο εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας πραγματοποιείται ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων ηλεκτροφυσιολογίας συμπεριλαμβανομένων επεμβάσεων κατάλυσης υπερκοιλιακών και κοιλιακών αρρυθμιών. Συγκεκριμένα ασθενείς με παροξυσμικές υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, σύνδρομα προδιέγερσης (W-P-W σύνδρομο), κολπικό πτερυγισμό, κοιλιακές ταχυκαρδίες καθώς και ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών συστημάτων.
  • Εργαστήριο Βηματοδοτών
   Στο εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης πραγματοποιούνται εμφυτεύσεις και αντικασταστάσεις τυπικών βηματοδοτικών συστημάτων των μεγαλύτερων οίκων του εξωτερικού υπερσύγχρονης τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων των βηματοδοτών που είναι συμβατοί με μαγνητικό τομογράφο (MRI). Υψηλής ανάλυσης πολυκαταγραφικό όπου κατάγράφονται και αποθηκεύονται ηλεκτρογράμματα που λαμβάνονται από τους καθετήρες εντός της καρδιάς & διεγέρτης (stimulator) τελευταίας τεχνολογίας με δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών βηματοδοτικών ερεθισμάτων στην καρδιά.
  • Εργαστήριο Αρρυθμιών
   Αποτελεί ένα οργανωμένο εργαστήριο αναίμακτης διερεύνησης αρρυθμιολογικών προβλημάτων με τη χρήση των πιο εξελιγμένων διαγνωστικών μεθόδων μεταξύ των οποίων:
   1.  Δοκιμασία ανάκλισης για διερεύνηση συγκοπής με σύγχρονα πρωτόκολλα
   2. 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (holter ρυθμού) με δυνατότητα εκτίμησης του κινδύνου αιφνίδιου θανάτου σε περιπτώσεις ασθενών με δομική καρδιοπάθεια
   3. Ελέγχους και ρυθμίσεις βηματοδοτικών και απινιδωτικών συστημάτων
 • Ablation: Είναι μια επέμβαση που μπορεί να διορθώσει διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς. Χρησιμοποιούνται μακρείς, εύκαμπτοι καθετήρες που εισάγονται από τις φλέβες στη βουβωνική χώρα και φτάνουν ως την καρδιά όπου καταστρέφουν τον καρδιακό ιστό που προκαλεί αρρυθμίες.
 • Κατάλυση Υπερκοιλιακής Ταχυκαρδίας (SVT): Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, προκαλείται από την παρουσία ανώμαλου ηλεκτρικού κυκλώματος της καρδιάς, που συνήθως υπάρχει από τη γέννηση. Σε μία μορφή της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας – από επανείσοδο, ο κολποκοιλιακός κόμβος στέλνει ταυτόχρονα ηλεκτρικό ερέθισμα προς την κοιλία και προς τον κόλπο. Σκοπός της επέμβασης (ablation) είναι η κατάλυση της βραδείας οδού στον κολποκοιλιακό κόμβο και η μόνιμη θεραπεία της ταχυκαρδίας με εξάλειψη των υποτροπών χωρίς να απαιτείται λήψη αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Μια άλλη συχνή ανωμαλία είναι η παρουσία μιας επιπλέον ηλεκτρικής οδού από τους κόλπους στις κοιλίες που παρακάμπτει τον κολποκοιλιακό κόμβο. Το ερέθισμα κατεβαίνει από τη μία οδό και ανεβαίνει από την άλλη. Αυτό είναι το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White. Σκοπός της επέμβασης (ablation) είναι ο καυτηριασμός του παραπληρωματικού δεματίου και η διακοπή της ηλεκτρικής σύνδεσης κόλπων-κοιλιών διαμέσου αυτού.

Προηγμένος Τεχνολογικός Εξοπλισμός

Εφάμιλλος των πιο σύγχρονων διεθνών ιατρικών κέντρων, ο εξοπλισμός του Καρδιολογικού Τμήματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τα πιο προηγμένα συστήματα για την εκτέλεση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς, αναίμακτων στεφανογραφιών, υπέρηχο γραφικών ελέγχων και γενικότερα προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Εξωτερικά Ιατρεία της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 895161.