Γυναικεία ακράτεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η ακράτεια ούρων, η έλλειψη δηλαδή ελέγχου της ουροδόχου κύστης, είναι ένα κοινό και συχνά ενοχλητικό πρόβλημα για τις γυναίκες. Σήμερα, περίπου τρεις στις δέκα γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια. Μάλιστα, πρέπει να τονιστεί πως η ακράτεια ούρων στις γυναίκες δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη γήρανση, όπως πιστεύεται. Αντίθετα, η πλειονότητα των ασθενών που εμφανίζει ακράτεια είναι δραστήριες γυναίκες μέσης ηλικίας. Η γυναικεία ακράτεια μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια
Πότε όμως πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για την ακράτεια; Στις περιπτώσεις που:
- Έχετε μικρή απώλεια ούρων, όταν γελάτε, βήχετε, ασκείστε, κατόπιν απότομης κίνησης (ακράτεια προσπαθείας)
- Αισθάνεστε ξαφνικά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ενδεχόμενη απώλεια ούρων μέχρι να φτάσετε στην τουαλέτα (επιτακτική ακράτεια)
- Έχετε συχνουρία
- Πονάτε κατά την ούρηση
- Δυσκολεύεστε να ουρήσετε
- Υποφέρετε από ουρολοιμώξεις
- Παρατηρείτε απώλεια ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση
- Νιώθετε αίσθημα πίεσης στον κόλπο ή «μπούκωμα» χαμηλά στην κοιλιά (χαλάρωση κόλπου ή πρόπτωση μήτρας).
Υπάρχουν 4 τύποι ακράτειας:
- Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η ακούσια απώλεια μικρής ποσότητας ούρων, όταν κάποιος βήχει, γελά, φτερνίζεται ή γυμνάζεται.
- Η επιτακτική ακράτεια εμφανίζεται με ακούσια απώλεια ούρων πριν κάποιος προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα.
- Η ακράτεια από υπερπλήρωση είναι μια χρόνια απώλεια ούρων, όπου η κύστη δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ εντελώς, με συνέπεια να χάνονται ούρα. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής δεν είναι σχεδόν ποτέ στεγνός.
- Η ακράτεια μικτού τύπου συνδυάζει την ακούσια απώλεια ούρων από προσπάθεια με την επιτακτική.
Γιατί όμως εμφανίζεται η ακράτεια; Η ακράτεια ενδεχομένως οφείλεται σε:
- Προδιάθεση
- Εγκυμοσύνες-τοκετούς
- Παχυσαρκία
- Χρόνια άρση βάρους ή αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης
- Εμμηνόπαυση
- Νευρολογικά προβλήματα
- Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
- Υστερεκτομή
- Παρεμπόδιση από κάποιον όγκο στην περιοχή
Εκτός από τις αιτίες αυτές, υπάρχουν και ορισμένοι λόγοι που οδηγούν σε προσωρινή ακράτεια ούρων. Για παράδειγμα, ορισμένα ποτά, τρόφιμα (αλκοόλ, καφεΐνη, μπαχαρικά, όξινα φρούτα) και φάρμακα μπορεί να λειτουργούν ως διουρητικά, ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη και αυξάνοντας τον όγκο των ούρων.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ακράτεια
Οι τρόποι αντιμετώπισης της γυναικείας ακράτειας είναι οι ακόλουθοι:
Κολπικές ταινίες:
Όταν η συντηρητική αγωγή δεν επαρκεί ή αναζητείτε μια μόνιμη λύση, τότε ο γιατρός θα σας συστήσει να υποβληθείτε σε μια χειρουργική μικροεπεμβατική μέθοδο, όπως η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης (TVT ή TVTO ή ΤΟΤ). Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ακράτεια ούρων από προσπάθεια, η οποία διεθνώς αναφέρεται με τον όρο Stress Urinary incontinence. Δεν χρειάζεται τομή. Τοποθετείται μια λεπτή ταινία από συνθετικό υλικό κάτω από την ουρήθρα, σαν αγκύλη, προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στην περιοχή κάθε φορά που εφαρμόζεται πίεση. Η ταινία TVT ή TVTO ή ΤΟΤ επιτρέπει τη διατήρηση της φυσιολογικής θέσης της ουρήθρας, εμποδίζοντας την ακούσια απώλεια ούρων. Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου αυτής είναι τα εξής:
- Έχει ποσοστά επιτυχίας >90%
- Γίνεται με τοπική αναισθησία, επιτρέποντας τη συνεργασία ασθενούς-ιατρού για έλεγχο της σωστής τοποθέτησης της ταινίας
- Διαρκεί 20′-30΄
- Περιορίζει στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο
- Έχει ελάχιστες επιπλοκές, όταν εκτελείται από ειδικούς
- Η ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη μέρα
Φυσιοθεραπεία, ασκήσεις πυελικού εδάφους:
Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν επίσης η φυσιοθεραπεία και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους κυρίως σε ηλικίες μικρότερες των 60 ετών, εφόσον εφαρμόζονται από ειδικούς φυσιοθεραπευτές και οι ασθενείς ακολουθούν με πειθαρχία το πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι συγκεκριμένες συντηρητικές θεραπείες μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνες ή σε συνέργεια με τη χειρουργική θεραπεία.
Θεραπεία Αναζωογόνησης Κόλπου με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια):
Η θεραπεία με PRP (platelet-rich plasma) αποτελεί μια νέα, πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για την ανάπλαση των ιστών. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (prp) είναι ένας αυτόλογος βιολογικός παράγοντας, που συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ανάπλαση του κόλπου. Βοηθά τον ιστό να ενυδατωθεί και να αναζωογονηθεί, ενώ παράλληλα θεραπεύει την ξηρότητα του κόλπου που συχνά συνυπάρχει στις ασθενείς αυτές. Το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας PRP (platelet-rich plasma) είναι 85%-90%.
INFO!
Πουρναρόπουλος Φώτιος
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Συνεργάτης της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης