Γιατί κλαίνε τα μωρά στα αεροπλάνα;
Γιατί κλαίνε τα μωρά στα αεροπλάνα; Ένα μωρό που κλαίει στο αεροπλάνο, μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη, τόσο για τον γονέα, όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες. Δεν πρέπει όμως να επικρατήσει πανικός, αφού το κλάμα ενός μωρού εν ώρα πτήσης, αν και δυσάρεστο, είναι φυσιολογικό και υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί.
Γιατί όμως κλαίνε τα μωρά στα αεροπλάνα; Πίσω από τη δυσφορία τους κατά την πτήση, κρύβεται η πίεση που προκαλείται από τις αλλαγές στο υψόμετρο, η οποία είναι αφόρητη για τα μωρά, καθώς υπάρχουν βασικές ανατομικές διαφορές μεταξύ των δικών τους αυτιών και των αυτιών των ενηλίκων. Ουσιαστικά, ένας από τους βασικούς λόγους για το κλάμα τους στα αεροπλάνα, είναι πως το μέσο αυτί των μωρών δεν είναι ικανό να εξισορροπήσει την πίεση, καθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο των ενηλίκων.
Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ο σωλήνας που ενώνει το μέσο αυτί με τον ρινοφάρυγγα και ελέγχει την πίεση στο μέσο αυτί, εξισορροπώντας την με την πίεση του αέρα έξω από το σώμα. Τον περισσότερο καιρό είναι κλειστή και ανοίγει μόνο όταν καταπίνουμε, μασάμε ή χασμουριόμαστε. Δυστυχώς, τα μωρά δεν μπορούν να μασήσουν μια τσίχλα, να καταπιούν ή να χασμουρηθούν συνειδητά, όπως οι ενήλικες, που συνήθως αντιμετωπίζουν την πίεση στα αυτιά τους με αυτούς τους τρόπους.
Η δυσφορία του μωρού είναι ακόμα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της καθόδου του αεροπλάνου, αφού τότε η εξισορρόπηση από τη χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, όπως συμβαίνει δηλαδή λίγο πριν την προσγείωση, στην σχετικά υψηλότερη, είναι πιο δύσκολη. Αν και το πρόβλημα μπορεί να προκύψει και κατά την απογείωση, η εξισορρόπηση είναι ευκολότερη από μια υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση προς μία χαμηλότερη, κάτι που συμβαίνει κατά την άνοδο. Όταν δε τα μωρά είναι κρυωμένα και η μύτη τους είναι βουλωμένη, η δυσκολία αυξάνεται περαιτέρω, γι΄αυτό και είναι προτιμότερο οι πτήσεις να αναβάλλονται όταν υπάρχει κάποια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Αντιμετωπίστε το κλάμα
Το κλάμα όμως κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αφού ο γονέας έχει φροντίσει πρώτα το μωρό του να είναι ταϊσμένο και αλλαγμένο, να μην κρυώνει και να μην ζεσταίνεται, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε άλλη πηγή δυσφορίας, θα μπορούσε να ακολουθήσει τα παρακάτω tips:
- Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και της απογείωσης είναι μια καλή λύση.
- Αν η μητέρα δεν θηλάζει, μπορεί να δώσει στο μωρό της γάλα ή άλλα υγρά από μπιμπερό ή την πιπίλα του για να πιπιλήσει.
- Σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο, θα μπορούσε να χορηγηθεί στο μωρό κάποιο παυσίπονο για την πρόληψη του πόνου.
- Καλό είναι επίσης το μωρό να είναι ξύπνιο, τόσο κατά την απογείωση, όσο και κατά την προσγείωση.
Σε κάθε περίπτωση, ο πόνος που αισθάνονται τα μωρά κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης είναι προσωρινός. Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες και ανακουφίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που η ευσταχιανή σάλπιγγα θα ανοίξει, ώστε να εξισορροπηθεί η πίεση του αέρα και στις δύο πλευρές των τυμπάνων.