Βρείτε ιατρό

Αρτηριακή πίεση και πώς να τη ρυθμίσετε

Είναι μια «αθόρυβη» νόσος, καθώς συνήθως όσοι πάσχουν από αυτή, δεν το γνωρίζουν. Ο λόγος για την υπέρταση ή αλλιώς την αυξημένη αρτηριακή πίεση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις και συνήθως διαγιγνώσκεται όταν το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τόσο που αντιμετωπίζεται μόνο με φάρμακα.

Πίσω από την αρτηριακή πίεση – την πίεση που ασκεί το αίμα στην καρδιά και στα αγγεία – κρύβονται διάφορες «ένοχοι» παράμετροι, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο βάρος, το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, η πλούσια σε αλάτι διατροφή, το στρες και η απουσία άσκησης. Πέραν όμως της κληρονομικότητας, όλοι οι άλλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν, ώστε να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η εν λόγω πάθηση, συνήθως δεν έχει συμπτώματα ούτε προκαλεί πόνο, τουλάχιστον στα πρώτα στάδιά της. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν εξελιχθεί πολύ. Τα πιο συνήθη συμπτώματα σε αυτό το στάδιο είναι ο πονοκέφαλος, η ζάλη, οι ρινορραγίες, τα επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο, όλα όμως αυτά μπορούν να θεωρηθούν απόρροιες και άλλων ασθενειών. Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν πως πάσχουν από υπέρταση και συνήθως την ανακαλύπτουν όταν χρειαστεί να κάνουν κάποια εξέταση ρουτίνας.

7+1 τρόποι για να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να ρυθμιστεί και υπάρχουν τρόποι πριν φτάσουμε στη φαρμακευτική αγωγή:

  1. Υγιεινή διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση. Συνιστώνται τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως μπανάνα, ροδάκινα, βερίκοκα, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, ρόκα, μαϊντανός, σέλινο κά.
  2. Λιγότερο αλάτι: Το νάτριο που περιέχει το αλάτι όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό, οδηγεί στην αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία και σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.
  3. Μείωση του βάρους: Τα πολλά κιλά και η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
  4. Άσκηση: Η συστηματική άσκηση και γενικότερα η σωματική δραστηριότητα γίνονται ασπίδα στην αυξημένη αρτηριακή πίεση.
  5. Η αντιμετώπιση του άγχους: Το αυξημένο στρες δεν είναι η καλύτερη κατάσταση για την αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό η μείωσή του είναι αναγκαία συνθήκη.
  6. Μείωση του καπνίσματος: Το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει την πίεση κατά 10 mm Hg για περίπου μισή ώρα.
  7. Μείωση του υπερβολικού αλκοόλ: Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε θέματα αρτηριακής πίεσης.
  8. Κατανάλωση σκόρδου: Το σκόρδο περιέχει την ουσία αλισίνη που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η αλλαγή των συνηθειών μας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην ρύθμιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, προτού χρειαστεί να καταφύγουμε σε πιο δραστικές λύσεις.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα, το νεογνό και το περιβάλλον

Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ενωσης Παθολόγων Ελλάδος